Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 12:00 Güncelleme: 19.08.2024 12:07

Troy: Altından bir ay sonra yeni rekor

Troy, altının geçen hafta 2,500 dolar/ons seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdığı bir hafta yaşadığını bildirdi.
Troy: Altından bir ay sonra yeni rekor

Troy’un raporunda altının geçen hafta 2,500 dolar/ons seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdığı bir hafta yaşadığı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Haftaya 2,428 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, özellikle Ukrayna’nın Rusya topraklarına beklenmedik bir saldırı başlatıp savaşta yeni bir cephe açması ve Orta Doğu’da son haftalarda yaşanan gelişmeler ile artan gerilimlerle haftaya yeşil bir başlangıç yaptı. Salı ve çarşamba günleri ise ABD'de temmuz ayına ait enflasyon verileri beklentilerin altında duyuruldu.

“Bu gelişmelere rağmen altın, kâr realizasyonlarının etkisiyle 2,450 dolar/ons seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşasa da perşembe günü, perakende satışların beklentilerin üstünde gelip resesyon kaygılarının hafiflemesiyle yeşile döndü.

“Fed'in faiz kararı toplantısına bir ay kala önemli verilerin duyurulduğu haftada genel resmin Fed'in güvercin politikalara başlayacağı beklentilerine paralel olarak gerçekleşmesi ve son zamanlarda artan jeopolitik riskler, altını 2,510 dolar/ons seviyesine taşıyarak rekor tazeletti. Haftayı 2,508 dolar/ons seviyesinden kapatan sarı maden, haftalık yüzde 3,2 kazancı hanesine yazdı. Şimdi yatırım dünyası, bu hafta Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole Sempozyumundaki açıklamalarını bekliyor.

“Gümüş, küresel piyasalardaki düşüşlerden etkilenerek gördüğü zararı telafi edip toparlandığı bir hafta geçirdi. Haftaya 27,43 dolar/ons seviyesinden başlayan beyaz maden, haftanın ilk üç gününü 28 dolar/ons seviyesini test edip tutunamayarak geçirdi. Fed’in sıkı para politikasını gevşetmeye başlayacağı beklentilerini devam ettiren ekonomik veriler sonrası 28 dolar/ons seviyesini kıran gümüş, cuma gününü 29,04 dolar/ons ile tamamlayarak haftayı yeşilde noktaladı. Böylece, son üç haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştiren beyaz maden, yüzde 5,8’lik bir kazanç ile haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu. Bu yükselişle altın gümüş rasyosu da 86,4’e geriledi.

“Platin, yeşile dönerek iki hafta önceki kayıplarını geri kazandığı bir haftayı geride bıraktı. Haftaya 921 dolar/ons seviyesiyle başlayan platin, haftayı 954 dolar/ons ile kapatarak haftalık yüzde 3,6 kazanç elde etti. Geçen hafta Dünya Platin Yatırım Konseyi’nin yayımladığı raporda platine hidrojen kaynaklı talebin 2023 yılında kaydettiği 40 bin ons seviyelerinden 2028’te 476 bin ons seviyesine çıkması öngörülürken, bu talebin çoğunluğunun yakıt hücreli elektrikli araçlardan olması bekleniyor. Bu beklentilerle birlikte önümüzdeki zamanlarda artan platin talebinin, platinin fiyatlarına da pozitif yönde etki etmesi kaçınılmaz olacak.

“Paladyum, geçtiğimiz haftayı yükselişle sonlandırarak yeşil kapanışını ikinci haftaya taşıdı. 891 dolar/ons seviyesinden haftayı açan paladyum, 938 dolar/ons seviyesiyle haftayı noktalarken yüzde 5,4 kazancı hanesine yazıp son bir ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.”