Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 03:00 Güncelleme: 13.08.2024 08:47

Troy: Altın, çalkantılı bir haftayı kayıpla geride bıraktı

Troy'un analizine göre, çalkantılı bir haftayı altın kayıpla atlattı.
Troy: Altın, çalkantılı bir haftayı kayıpla geride bıraktı

Troy, altın ve gümüş değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

"Altın, çalkantılı bir haftayı kayıpla geride bıraktı. İki hafta önce Japonya Merkez Bankası’nın faiz arttırımı kararı ve ABD’de açıklanan işsizlik ve tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerden kötü duyurulmasıyla Amerikan ekonomisinde resesyon korkusunun gündeme gelmesi finansal piyasalarda satışları tetikledi. Yatırım dünyasında panik havası hakim olurken pazartesi günü küresel finansal piyasalarda kayda değer düşüşler yaşandı. Yatırımcıların diğer piyasalardaki kayıplarını, emtia piyasasındaki varlıklarını satarak telafi etme yoluna gitmesiyle sarı maden ağır bir satış baskısına maruz kalarak haftaya giriş yaptı. Pazartesi gününe 2,442 dolar/ons ile başlayan altın, bu baskılarla haftanın en düşüğü olan 2,364 dolar/ons seviyesini kaydetti. Fed’in faiz indirimine gitme ihtimalinden ve jeopolitik gerilimlerden destek görmeye devam eden sarı maden, bu seviyeden toparlanarak 2,400 dolar/ons seviyesi etrafında dalgalı bir seyre geçti. Perşembe günü ise ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin altında gelmesi piyasaların Amerikan ekonomisine dair kaygılarını hafifletirken, 2,420 dolar/ons seviyesinin üstüne geri çıkarak salı ve çarşamba günkü kayıplarını geri kazanan altın haftayı 2,431 dolar/ons seviyesinde tamamladı. Böylece altın, ağır bir satış baskısıyla başladığı haftayı yüzde 0,46’lık kayıpla kapatarak yüzünü kırmızıya döndü.

Gümüş de düşüşle başladığı haftayı toparlanamayarak kırmızıda kapattı. Hafta başından beri satış baskısı gören beyaz maden, son üç ayın en düşük seviyesini 26,47 dolar/ons ile gördü. Perşembe günü haftanın tek yükselişini yaşayan gümüş, salı ve çarşamba günkü kayıplarını telafi ederken cuma günü aşağı yönlü hareketine devam ederek haftayı 27,46 dolar/ons seviyesinde tamamladı. Son üç ayın en düşük haftalık kapanışını yapan beyaz maden, satış baskılarıyla giriş yaptığı haftada yüzde 3,9 kaybetmekten kaçamadı.

Platin de haftayı kayıpla tamamladı. Haftaya 954 dolar/ons seviyesinden başlayan platin, pazartesi günkü satışlarla 900 dolar/ons seviyesine doğru düşüp son üç ayın en düşük seviyesini kaydederken bu noktadan hafta başındaki seviyesine toparlanamadı. Cuma seansını 920 dolar/ons seviyesinden tamamlayan platin, son üç ayın en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirirken haftalık yüzde 3,7 kayıp yaşadı.

Paladyum ise diğer kıymetli madenlerden ayrışarak haftayı yükselişle sonlandırdı. Paladyum, pazartesi günü diğer madenler gibi kayda değer bir düşüş yaşarken son yedi yılın en düşük seviyesini 809 dolar/ons ile kaydetti. Bu noktadan toparlanarak tekrar 900 dolar/ons seviyesinin üstünü test eden paladyum, bu seviyelerde tutunamayıp haftayı 890 dolar/ons seviyesinde kapattı. Dört haftalık düşüş serisini bozan paladyum, haftalık yüzde 1,4 kazancı hanesine yazdı."