Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.03.2024 20:17 Güncelleme: 25.03.2024 11:25

Tiktok'tan sonra şimdi de hedefte Telegram var

Stockholm, 25 Mart (Hibya) – ABD'nin Çin merkezli Tiktok'a yönelik kapatma girişimlerinin ardından, şimdi de İspanyol mahkemesi Rusya merkezli Telegram anlık mesajlaşma hizmetinin kullanımını askıya alınması kararını verdi.
Tiktok'tan sonra şimdi de hedefte Telegram var

İspanya Ulusal Mahkemesi, telif hakkı ihlali iddialarına ilişkin soruşturma tamamlanana kadar internet sağlayıcılarına Telegram anlık mesajlaşma hizmetinin kullanımını askıya almalarını emretti.

Cuma günkü karar, İspanya'nın önde gelen dört medya kuruluşunun (Mediaset, Atresmedia, Movistar ve Egeda), platformun kullanıcıların içeriklerini izinsiz olarak dağıtmasına izin verdiğini savunan bir şikayet etmesinin ardından geldi.

Yerel basında çıkan haberlere göre Yargıç Santiago Pedraz, soruşturma kapsamında Telegram'ın sahiplerinden bazı bilgiler talep etti. Talebin yerine getirilmemesi üzerine uygulamaya erişimin Pazartesi gününden itibaren engellenmesi talimatını verdi. Hakim, tedbiri "ihtiyati tedbir" olarak nitelendirdi ve Telegram'ın işbirliği eksikliğine dikkat çekti. Cezanın soruşturma boyunca sürmesi bekleniyor.

El Pais gazetesi, bazı kullanıcıların Cuma gecesi hizmetle ilgili sorunlar bildirmeye başlamasına rağmen Telegram'ın İspanya'da büyük ölçüde erişilebilir olduğunu söyledi.

Karar geniş çapta eleştirilerle karşılandı. Tüketici hakları gözlemcisi FACUA bunu "kesinlikle orantısız" olarak nitelendirdi ve popüler hizmetin engellenmesinin "çok büyük zarara" yol açacağını söyledi.

Tüketici Hakları Örgütü FACUA Genel Sekreteri Ruben Sanchez yaptığı açıklamada, "Bu, telif hakkıyla korunan içeriği yasa dışı olarak barındıran web siteleri olduğu için interneti kapatmak veya korsanlıkla uğraşan kanallar olduğu için televizyon sinyalinin tamamını kesmek gibi bir şey olacaktır." dedi.

İspanya'daki Bilgisayar Mühendisliği Profesyonel Dernekleri Genel Konseyi Başkanı Fernando Suarez de benzer bir noktaya değinerek Telegram'ın askıya alınmasını "O bölgede uyuşturucu kaçakçılığı veya hırsızlık vakası var diye ülkemizdeki bir eyaletin tamamen kapatılmasıyla aynı şey" diye yorumladı

Bağımsız rekabet düzenleyicisi CNMC tarafından yapılan bir ankete göre İspanyollar'ın yaklaşık yüzde 19'u Telegram kullanıyor.