Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.08.2024 13:00 Güncelleme: 19.08.2024 13:15

THBB: İnşaat negatif tarafta devam ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi'nin, Temmuz'da kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam ettiğini söyledi.
THBB: İnşaat negatif tarafta devam ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı.

Rapora göre, Faaliyet Endeksi, Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra temmuzda kısmi yükseliş göstermiş ancak negatif tarafta kalmaya devam etti. Buna karşılık hem güven hem de Beklenti Endeksleri Haziran’daki seviyenin altına indi. Beklenti ve güvendeki gerileme, faaliyetteki sınırlı yükselişin etkisini ortadan kaldırdı ve sonuç olarak Hazır Beton Endeksi de düşüş gösterdi.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, raporun sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi’nin, Temmuz’da kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam ettiğini söyledi.

Işık, Temmuz ayında tüm endekslerin geçen yılın aynı ayına göre azalırken en fazla daralmanın Faaliyet Endeksi’nde görüldüğünü belirtti.

Temmuz ayına ilişkin diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektörünün de yavaşlamaya işaret ettiğine dikkati çeken Işık, şunları dile getirdi:

“İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI temmuzda 47,2’ye inerken, kapasite kullanım oranı aynı dönemde yüzde 75,9’a gerilemiştir. Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedilmiştir. Her ne kadar Temmuz ayı konut satış rakamları, özellikle konut sektörüne yönelik müteahhit firmaların indirim ve kampanyalarının etkisi ile 120 binin üzerine çıksa da ipotekli satışlardaki kan kaybı devam etmektedir. İç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi beklenmektedir”