Sektör Kaynak: Haber Merkezi 14.09.2024 08:51

Tekstilde yeni hikayeler yazma zamanı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 2023 yılında gerçekleştirilen 11,6 milyar dolarlık ihracata katkı sağlayan başarılı tekstil ihracatçılarını ödüllendirdi. Ödül alan firmaları başarılarından dolayı kutlayan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, "Artık yeni hikayeler yazma zamanı geldi ve geçiyor." dedi.
Tekstilde yeni hikayeler yazma zamanı

2023 yılını, 11,6 milyar dolarlık ihracat ile tamamlayan tekstil sektörünün başarılı ihracatçıları, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ödüllendirildi. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

YURT İÇİ FUARLARA DESTEK ARTIYOR

Türkiye için önümüzdeki dönemde büyümenin motorunun ihracat olacağını belirten Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, bakanlık olarak ihracatçılara çok önemli destekler verdiklerinin altını çizdi ve yurt içi fuarlar için de ilave destek hazırlığında olduklarını söyledi. Son dönemde yapılan fuarlara çok büyük bir ilginin olduğunu ve İstanbul’un uluslararası fuar merkezi olma yolunda her geçen gün bir adım daha ileriye gittiğini belirten Kılıçkaya, “Buraya gelmeden önce genel sekreterimizle oturduk, çalıştık. Bir düşüncemiz var. Yurt içi fuarları daha güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Bunun mevzuatını ve altyapısını en kısa zamanda oluşturacağız. Bunun müjdesini vermek istiyorum.” dedi. Konuşmasında e-ihracat konusuna da değinen Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracatçılara bu konuyu ıskalamamaları çağrısında bulundu. 

“KOŞULLAR NORMALLEŞİNCE HEDEFLERE HIZLA ULAŞACAĞIZ”

Türk tekstil sektörünün, 200 ülke ve bölgeye gerçekleştirdiği ihracatla tüm dünyada markalaştığımız sektörlerin başında geldiğine işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, ‘Made in Türkiye’ algısına da büyük hizmetler sunduğunu ve Türkiye markasını kalitesiyle güçlendirdiğini kaydetti. Tecdelioğlu, “Geçtiğimiz yıl 29 bin ihracatçımız tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ihracat gerçekleştirdi. İki sektörümüzün toplam ihracatı 29 milyar doları aştı. Bu yılın 8 ayında ise 18 milyar doları yakaladık. Türkiye, tekstil ve hazır giyim üretiminde kalite, hız ve esnek üretim kabiliyeti ile diğer ülkelerden ayrışıyor. Özellikle Avrupa’ya olan coğrafi yakınlığımız, hızlı teslimat imkanımız ve çevre dostu üretim süreçlerimiz, bizi global pazarlarda tercih edilen bir tedarikçi yapıyor. Uzun vadede hazır giyim sektöründe 40 milyar dolar, tekstil sektöründe ise 20 milyar dolar ihracat hedefimiz bulunuyor. Koşulların normalleşmesiyle birlikte bu rakamlara süratle ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.

“BU GÖMLEK BİZE DAR GELİYOR”

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisinin mihenk taşları olduğuna işaret eden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, küresel anlamda yaşanan talep daralması, üretim maliyetlerimizdeki beklenmeyen hızlı artışlar ve özellikle de kurdaki yükselişin enflasyonun altında kalmasının, sektörü derinden etkilediğini belirtti. Tüm bu şartlar altında, sektörün artık yeni hikayeler yazma zamanının gelip geçtiğine değinen Ahmet Öksüz, şöyle konuştu: 

“Markalaşmaya çok daha fazla emek harcamalı, küresel marka ve firma satın alımları ya da ortaklık modeliyle yatırımlar yapmalı ve daha global düşünmeliyiz. Markalı ihracat için yeni yol haritaları belirlemeliyiz. Peki, neden markalı ihracat diyor ve katma değere vurgu yapıyoruz? ABD’nin dünyada dokuma kumaş ithalat birim fiyatı 6,7 dolar iken Türkiye’de ithalat birim fiyatı, 7 doların üzerinde. Ev tekstilinde Avrupa Birliği’nin ithalat birim fiyatı 6,8’lerde iken, Türkiye’de ithalat birim fiyatı 10 Euro civarında. Aslında tekstil sektörü olarak katma değeri yüksek bir üretim yapısına ve altyapıya sahibiz. Dünyaya açılan hazır giyim marka sayımız ne kadar artarsa, küresel marka ortaklarına ne kadar destek sağlanırsa, tekstil ve hazır giyim sektörü de o kadar güçlenecektir. Mevcut durum, tekstil ve hazır giyim sektörlerimize artık dar geliyor. Yani, bu gömlek gerçekten bize dar geliyor. Markaların nitelikli tedarikçisi olmanın yanında, kendi markalarımızla dünya sahnesinde yerimizi güçlendirmeliyiz.”