Halkbank web
Ekonomi Kaynak: UĞUR ONUR URHAN 04.08.2024 09:55

Tekstil ve hazır giyim sektöründe tehlike çanları çalıyor

2000 yılından itibaren özellikle tekstil ürünleri tedariki konusunda aktifliğini ortaya koyan Tekstar, global tekstil imalatı alanında sektörün öncüleri arasında yer alıyor. Üretim kültürünü sürdürülebilirlik çerçevesinde şekillendiren şirket, aynı zamanda Türkiye'nin sürdürülebilir kurumsal giyim üretimi ve ihracatında da önemli bir rol oynuyor.
Tekstil ve hazır giyim sektöründe tehlike çanları çalıyor

Çevrenin ve emeğin sömürülmesinin sürdürülebilir bir durum olmadığını savunan Tekstar; sosyal uygunluk ilkelerine olan bağlılığıyla da dikkat çekiyor.

“Moda dünyasında yaşanan skandallar; şirketler ve markaların sosyal uygunluklara gereken özeni vermediğine, denetim merkezlerinin ise daha büyük aksiyonlar alması gerektiğine işaret ediyor.

Tekstar kurucusu ve CEO’su Aykut Tarakçıoğlu; “Tekstil sektörü dahil olmak üzere, birçok sektörün sosyal uygunluk ilkeleri çerçevesinde davranmadığını, kendi alanında öncü olan yerel ve global markaların da bu konuda sınıfta kalarak büyük bir risk altında olduğunu görüyoruz. Örneklendirecek olursak, geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü bir moda markasının çocuk işçi çalıştırdığı gerekçesiyle gündeme geldiğine hepimiz tanık olduk. Başka birçok dünyaca ünlü markanın da benzer konularla gündeme geldiğine ve markaların sosyal uygunluk ilkelerine sadık olmadığına şahit oluyoruz. Bu tarz skandal durumların hala yaşanıyor olması şirketler ve markaların sosyal uygunluklara gereken özeni vermediğine, şirketlerin denetim mekanizmalarının ise daha büyük aksiyonlar alması gerektiğine işaret ediyor.” dedi

Tek çıkış yolu sürdürülebilirlik

Tekstar olarak imza attıkları tüm projelerde paydaşlarının sosyal uygunluklarına ve bu noktada kendileriyle aynı bilince sahip olmalarına özen gösterdiklerini de vurgulayan Tarakçıoğlu; “Yeni bir dünya düzeni için tek çıkış yolunun “sürdürülebilirlik” olduğuna inanan bir şirket olarak; çevrenin, emeğin ve tüm kaynakların sömürülmesinin sürdürülebilir bir durum olmadığını savunuyoruz. Şirketlerin toplumsal paydaşlarını iyi tanıması, ekonomik ve çevresel konuların yanı sıra sosyal konularda da paydaşlarına olan etkilerini ölçmesi gerektiğine inanıyor, bu bütüncül yaklaşımın büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.