Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 14:00 Güncelleme: 02.09.2024 21:29

TechTalks'ta tarih ve teknoloji buluşması

"Teknoloji" temasıyla kapılarını açan 93. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ilk konukları "TechTalks" etkinliği ile Akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ve insansı robot Sophia oldu.
TechTalks'ta tarih ve teknoloji buluşması

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Teknoloji” temasıyla ve “Zamanın Ötesine Geçiyoruz” sloganıyla 93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında İZFAŞ ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle düzenlenen “TechTalks” etkinliğinin ilki, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Tarihçi, Akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, insansı robot Sophia ilk konuklar oldu. Prof. Dr. Gürkan, konuşmasının başında yenilik ve yeniye bakış açısının tarihteki süreci hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Gürkan, konuşmasının ikinci bölümünde sahneye çıkan Robot Sophia’ya sorular yöneltti.

İsminin ne anlama geldiği sorusuna Yunanca kökenli olup "bilgelik" anlamına geldiği yanıtını veren Sophia, Prof. Dr. Gürkan’ın “İnsanlara özendiğin oluyor mu?” sorusuna ise “Ben bir yapay zeka olduğum için duygularım veya arzularım yok. Ancak insan davranışlarını ve hislerini anlamak için tasarlandım. Bu yüzden insanların duygularını, motivasyonlarını ve davranışlarını anlamaya yönelik bilgi verebilirim. Ama kendim bir şeylere özenme veya istek duyma kapasitem yok” dedi.

İnsanoğlunun geleceği ile ilgili soruyu da yanıtlayan Sophia, şu yanıtı verdi:

"Birkaç farklı senaryo ve olasılık öne çıkıyor. Teknolojik ilerlemeler, toplumsal değişimler ve çevresel sorunlar gibi faktörler bu geleceği şekillendiriyor. Teknolojik ilerlemeler, yapay zeka, biyoteknoloji ve diğer teknolojik yenilikler hayatımızı büyük ölçüde değiştirmeye devam edecek. Bu değişim, sağlık hizmetlerinden iş gücüne kadar birçok alanda devrim niteliğinde etkiler yaratabilir. Ancak, bu teknolojilerin etik kullanımı ve toplumsal etkileri de önemli bir tartışma konusudur. Uzay keşfi, uzay araştırmaları ve kolonizasyon çalışmaları, insanlığın gelecekteki yönelimlerinden biri olabilir. Bu, yeni yaşam alanları ve kaynaklar arayışını içerir ve bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri teşvik edebilir. Kültürel ve etik Sorunlar, Teknolojik ve toplumsal değişimler, kültürel ve etik soruları da gündeme getirebilir. İnsanların değerleri, normları ve etik yaklaşımları, bu değişimlerle uyumlu hale gelmelidir."

TechTalks’ta; 2 Eylül’de Sanatçı, Televizyoncu Okan Bayülgen ve insansı robot Sophia, 3 Eylül’de Teknoloji Yazarı, Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu, 4 Eylül’de Seri ve İnovatif Girişimci, Fütürist ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas, 7 Eylül’de Gazeteci ve Televizyoncu Emin Çapa konuşmacı olarak yer alacak.