Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 11:00 Güncelleme: 23.08.2024 12:00

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Ağustos'ta 1,9 puan azaldı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Ağustos'ta bir önceki aya göre 1,9 puan azalışla 156,8 düzeyine geriledi.
Finansal Hizmetler Güven Endeksi Ağustos'ta 1,9 puan azaldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Ağustos ayında Finansal Hizmetler Endeksi'ni oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi azalış yönünde etkiledi.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu
yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya kıyasla bir miktar zayıfladı. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı  yönündeki beklentiler de zayıfladı.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler lehine olan gelişmeler
zayıflarken, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan gelişmeler ise güçlendi.

Ağustos ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla, bir önceki aya göre "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)”, "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)“ sektörlerinde sırasıyla 1,9 ve 2,5 puanlık azalış, "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler“ sektöründe ise 7,3 puanlık artış oldu.