Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 04:01 Güncelleme: 08.08.2024 19:44

Sürgündeki Katalan Lider İspanya'ya geri döndü

Katalan Lider Carles Puigdemont 2,475 gün adaletten kaçtıktan ve tutuklanmadan sınırı geçtikten sonra Barselona'da yeniden ortaya çıktı.
Sürgündeki Katalan Lider İspanya'ya geri döndü


Zimmetine para geçirmekten yargılanan ve Af Yasası'nın koruması dışında kalan Puigdemont  yedi yıl sonra mahkemeye hesap vermek zorunda kalacak.

Carles Puigdemont, adaletten kaçarak geçirdiği 2,475 günün ardından bu Perşembe günü Barselona 'da Parlamentonun kapısında yeniden ortaya çıktı. Bunu, sosyalist Salvador Illa 'nın Katalonya 'nın yeni başkanı olarak yemin töreninden birkaç dakika önce Katalanya İçin Birlikte partisi, Junts 'un üst düzey yöneticileri ve ayrılıkçı partinin yüzlerce takipçisi tarafından desteklenerek yaptı.

Puigdemont tutuklanmadan sınırı geçti. Dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "sürgünden" sonra İspanya'ya dönüş yolculuğuna çıktığını duyurdu ve Parlamento merkezine ulaşmadan önce devletin kendisini durdurması için meydan okudu.

Polis operasyonundan kurtulup Katalonya'ya girdiği ve Junts tarafından düzenlenen etkinliğe ulaştığı için mutlu olan ancak gözle görülür bir şekilde gergin olan ve başına gelebileceklerden dolayı sesi titreyen Puigdemont, Zafer Takı 'nın yanındaki sahnede  Yüksek Mahkeme yargıçlarına saldıran kısa bir konuşma yaptı.

Puigdemont konuşmasında Katalan milliyetçiliğinin mağduriyetçi söylemine başvurdu ve İspanyol Devleti'nin "baskısının" Katalonya'ya ve kurumlarına "Katalan olmanın şüpheli bir şey olduğu" noktasına varacak kadar acımasız olduğunu iddia etti. "İki milyondan fazla insan oy kullandı ve bu zaferden hayatlarımıza ve kurumlarımıza müdahale eden şiddetli bir baskı doğdu" diye yakındı.

"Birbirimizi tekrar görene kadar ne kadar zaman geçecek bilmiyorum, dostlar" diyen Puig, insanlardan oluşan bir koridorla çevrili ve Katalan özerk meclisi başkanı Josep Rull ve avukatı Gonzalo Boye 'nin her zaman eşlik ettiği Parlamento'ya doğru ilerlemek üzere veda etti.

Carles Puigdemont'ın tutuklanıp tutuklanmayacağı merak ediliyor.