Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 08:00 Güncelleme: 27.08.2024 09:16

Sudan'da barajın çökmesi sonucu 60'tan fazla kişi öldü

Yerel medya, barajın kuzeydoğudaki yoğun mevsimsel yağışlar nedeniyle Cumartesi gecesi patladığını bildirdi.
Sudan'da barajın çökmesi sonucu 60'tan fazla kişi öldü

Sudan'ın kuzeydoğusunda bir barajın çökmesi sonucu onlarca kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, ülke sel sularına yol açan şiddetli yağışlarla mücadele ediyor.

Federal Sağlık Bakanlığı Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Port Sudan'ın kuzeyindeki Arbaat Barajının çöktüğünü, sel sularının dört kişiyi öldürdüğünü ve evleri sürüklediğini ve mahsur kalanlara yardım etmek üzere bölgeye kaynak sevk edildiğini söyledi.

Ancak aralarında al-Taghyeer ve Medameek'in de bulunduğu yerel haber kaynakları, yerel yetkililere dayanarak bu sayının en az 60 kişiye yükseldiğini bildirdi.

Çok daha fazlasının kayıp olduğu bildirilirken, BM 20 köyün yıkıldığını ve 50,000 kişinin evinin yıkıldığını ya da hasar gördüğünü açıkladı.

Yerel yetkililerden Ali Issa Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada sel suları nedeniyle insanların araçlarda mahsur kaldığına dair bir mesaj aldığını söyledi.
“Aileleri, yaşlıları ve çocukları taşıyan yedi kamyon vardı” dedi. “Ne olduğunu görmek için geldik ama baraja ulaşamadık.”

Al Jazeera'den Hiba Morgan, Arbaat Barajı'nın, çatışmaların başkent Hartum'u ele geçirmesiyle idari başkent haline gelen Kızıldeniz şehri Port Sudan'ın ana su kaynağı olduğunu söyledi.