Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.07.2024 13:00 Güncelleme: 12.07.2024 14:45

Srebrenitsa soykırımının kurbanları Bayrampaşa'da anıldı

29 yıl önce Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da soykırıma uğrayan binlerce Boşnak Müslüman, Bayrampaşa'da düzenlenen yürüyüşle anıldı.
Srebrenitsa soykırımının kurbanları Bayrampaşa'da anıldı

Srebrenitsa’da 1995 yılında soykırıma uğrayan Boşnak Müslümanlar, Bayrampaşa Belediyesi ve Türkiye Bosna Sancak Derneği tarafından düzenlenen yürüyüşle anıldı. Lunapark Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Şehir Parkı’ndaki Srebrenica Boşnak Soykırımı Anıtı’nda sona erdi.

Kaymakam Şenel ile birlikte anıta karanfil bırakan Belediye Başkanı Hasan Mutlu, “29 yıl önce Avrupa’nın gözü önünde, Birleşmiş Milletler’in (BM) koruması altındaki Srebrenitsa’da hunharca katledilen 8 bin 372 Boşnak kardeşimizi dua ve rahmetle anıyorum. Bu katliamı hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Bu insanlık suçunu işleyenlerin karşısında dimdik duracağız” dedi. 

Yürüyüşe Başkan Mutlu’nun yanı sıra Bayrampaşa Kaymakamı Dr. Soner Şenel, Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Ziyade ve yönetim kurulu üyeleri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri ve mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük sivil katliam Srebrenitsa Boşnak soykırımıdır. Dünyanın şahitliğinde,  1995 yılında Avrupa’da tarihin en kanlı zulümlerinden biri yapılmış ve Boşnak Müslümanlar Sırplar tarafından sistemli bir şekilde katledilmişti.

Srebrenitsa’da, Bratunaç’ta, Karakay’da, Potoçari’de, Miniçi’de, Tuzla Yolu’nda sadece birkaç gün içinde yaklaşık 10 bine yakın silahsız masum insan hatta kadınlar, çocuklar, kundaklarındaki bebekler insanlık dışı yöntemlerle etnik temizliğe tabi tutulmuştu.