Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 31.07.2024 13:00 Güncelleme: 31.07.2024 15:07

Somali'de basına yönelik baskılar artarken bir gazeteci daha tutuklandı

Stockholm, 31 Temmuz (Hibya) - Hak savunucuları, bir gazetecinin Somali ordusunda uyuşturucu kullanımıyla ilgili haber yaptığı için tutuklanmasının, ülkede eleştirel haberciliğe yönelik belirgin bir baskıda yaşanan son olay olduğunu ve bunun Somali medyası üzerinde "tüyler ürpertici" bir etki yarattığını söyledi.
Somali'de basına yönelik baskılar artarken bir gazeteci daha tutuklandı

AliNur Salaad, geleneksel uyuşturucu khatın yaygın kullanımı nedeniyle askerlerin El-Şebab militanlarının saldırılarına karşı savunmasız olduğunu öne süren ve şimdi silinen bir video yayınladıktan sonra, geçen hafta gözaltına alındı ve “ahlaksızlık, yanlış habercilik ve silahlı kuvvetlere hakaret” ile suçlandı.

Gazetecileri Koruma Komitesi Afrika Programı Başkanı Angela Quintal, Somalili yetkililere davayı düşürmeleri ve “gazetecilerin kamu meseleleri hakkında özgürce haber ve yorum yapmalarına izin vermeleri” çağrısında bulundu. “Somali gazetecileri taciz etme ve keyfi olarak gözaltına alma uygulamasına son vermelidir” dedi.

Geçtiğimiz ay, bir sendika ve basın özgürlüğü grubu olan Somali Gazeteciler Sendikası (SJS), Somali'nin Puntland eyaleti tarafından yardım kuruluşlarının lisanslarının askıya alınmasını haberleştirirken “yanlış ve yanıltıcı bilgi” verdiği gerekçesiyle bir başka gazeteci Mohamed Salah'a yöneltilen tehdit ve suçlamaları eleştirdi.

Said Abdullahi Kulmiye de Temmuz ayında polis ve silahlı adamların kontrol noktalarında rüşvet talep ettiği olayları haberleştirdiği için tutuklandı. Bir devlet medyası çalışanı olan Abdulkadir Isse, bir hükümet bakanının karıştığı yolsuzluk ve yetkinin kötüye kullanımını araştıran bir makale yayınladıktan sonra haber yapması engellendi.

Mayıs ayında gazeteciler Sharma'arke Abdi Mahdi ve Abdinur Hayi Hashi, yerel yönetimin ülke içinde yerinden edilmiş insanlara destek vermemesi üzerine haber yaptıkları Dhobley kasabasında dört polis memuru tarafından vurulduklarını söylediler.

Salaad beş gün gözaltında tutulduktan sonra Cumartesi günü kefaletle serbest bırakıldı. SJS Genel Sekreteri Abdalla Ahmed Mumin, duruşma için henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Kendisi de 2023 yılında SJS'nin ifade özgürlüğünü kısıtlayacağına inandığı yasalara karşı çıktığı için iki ay tutuklu kalan Mumin, gözaltı ve uzun süren yargılamaların tüm gazetecileri engellediğini söyledi.