Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 29.03.2024 15:01 Güncelleme: 29.03.2024 16:11

''Sihirli mantarlar'' 100 hasta üzerinde test edilecek

Stockholm, 29 Mart (Hibya) – İsveç Uppsala Üniversitesi'nde yapılacak bir çalışmada "İlk olarak 100 hasta yaşamın son döneminde sihirli mantarlarla'' tedavi edilerek test edilecek.
''Sihirli mantarlar'' 100 hasta üzerinde test edilecek

Psychedelic madde psilocybin, psikoterapi ile birlikte, ABD, İngiltere ve İsviçre'deki birkaç küçük klinik çalışmada depresyon için etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir.

ABD'de Johns Hopkins'te yapılan bir çalışmada 24 katılımcının yarısından fazlası, terapiyle birlikte iki doz psilosibin aldıktan bir yıl sonra hala depresyondan kurtulmuş durumdaydı.

Şimdi Avrupalı araştırmacılar Uppsala Üniversitesi ile birlikte araştırmayı genişletecek ve psychedelic mantarları yaşamın son dönemindeki insanlar için bir tedavi şekli olarak terapiyle birlikte test edecekler.

Toplamda dört ülkede 100 hasta toplanacak ve tedavi MS, Parkinson, ALS veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişiler üzerinde test edilecek.

Uppsala Üniversitesi Sağlık Ekonomisi Doçenti Inna Feldman, "Genellikle ciddi hastalıkları olan hastalar depresyon, anksiyete ve endişeden de muzdariptir ve sağlık sisteminden çok fazla kaynağa ihtiyaç duyarlar" diyor ve devam ediyor:

"Bu tedavi ile ilerlemiş hastalığı olan insanlara ömürlerininin sonlarında daha iyi bir yaşam sunmayı umuyoruz.''

Psilosibin maddesinin 'sihirli mantar' olarak adlandırılan mantarlarda doğal olarak bulunduğu bilinmekte.