Halkbank web
Ekonomi 23.06.2022 07:00

SELMAN 35 İŞ ADAMI İLE TÜRKİYE'DE

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 35 kişilik bir heyet ile Türkiye'ye geldi. DEİK Başkanı Nail Olpak, "Normalleşme ile Suudi Arabistan'a 10 milyar dolarlık bir ihracat potansiyelinden söz edebiliriz." dedi.
SELMAN 35 İŞ ADAMI İLE TÜRKİYE'DE

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 35 kişilik bir heyet ile Türkiye'ye geldi. DEİK Başkanı Nail Olpak, "Normalleşme ile Suudi Arabistan'a 10 milyar dolarlık bir ihracat potansiyelinden söz edebiliriz.” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen DEİK'in yeni merkezinde gazetecilerle bir araya geldi.

"( SUUDİ ARABİSTAN'DAN) GELEN HEYETİN NİTELİĞİNDEN SON DERECE MEMNUNUZ"

DEİK Başkanı Olpak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın Türk iş dünyası açısından önemli olduğunu belirterek, seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının bile Türk iş insanı açısından çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 35 kişilik bir heyet ile Türkiye'ye geleceğini bildiren Olpak, şunları kaydetti:

"Uzun zamandan sonra ülkemizi ziyaret ediyorlar ve olabilecek en güçlü firmalardan iş insanları katılıyor. Aralarında ülkelerimiz arası ticarette çok etkili rol oynamış önemli isimler var. Heyet listesini DEİK olarak biz hazırlasaydık inanın yine aynı 35 kişiyi seçerdik. Dolayısıyla gelen heyetin niteliğinden ve bu ziyaretten son derece memnunuz. Geçtiğimiz dönemde yaşanan sorunlardan dolayı ticaret durmadan önceki en son rakamları baz aldığımızda Suudi Arabistan ile 3,3 milyar dolar ihracatımız vardı. İlişkilerin yeniden normalleşmesiyle birlikte Suudi Arabistan'a 10 milyar dolarlık bir ihracat potansiyelinden söz edebiliriz. Özellikle işin müteahhitlik boyutu çok önemli bir alan."

"TÜRKİYE'YE HALA İLGİ VAR VE EN ÖNEMLİSİ DE BURADA HALA FIRSAT VAR"

Nail Olpak, geçen hafta 3 ayrı ülkeden bakan katılımlı iş heyetlerini ağırladıklarını hatırlatarak, "Dolayısıyla Türkiye'ye hala ilgi var ve en önemlisi de burada hala fırsat var. Bu ilgiyi de şöyle yorumlayabiliriz; sanki salgın sürecinde kaybedilenleri telafi etmeye çalışıyorlar diyebiliriz. Elbette döviz kurundan dolayı ucuzluk avantajı de öne çıkabilir. Fakat buradaki pazar büyüklüğümüz ve potansiyelimiz inanılmaz yüksek." dedi.

Afrika'nın Türkiye'ye bakışının son derece pozitif olduğunu ifade eden Olpak, ABD'li muhataplara "Gelin Afrika'da iş birliği yapalım, finansmanı koyalım ve 3. ülkelerdeki projelerde ortak olalım" dediklerini aktardı.

"DEİK DİJİTAL TEKNOLOJİLER İŞ KONSEYİ'Nİ KURDUK"

Yeşil Mutabakat'ı yeni bir dizayn ve yeni bir ekonomi anlayışı olarak yorumladıklarını belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Yeni dönemin en önemli belirleyici faktörlerinden biri Yeşil Mutabakat olacak. Yeşil ekonomiye geçişe ayak uyduramayan ülkeler oyunun dışında kalacak. Bu yeni dizayna şimdiden adapte olmak zorundayız. Bir diğer önemli alan ise dijital ekonomi. Hayatımızın her alanında dijitalleşmeyi yaşıyoruz. DEİK olarak, dijitalleşmeyi yakından takip ediyor ve bu alandaki geleceği konuşuyoruz. Biz de Türkiye'yi dijital ekonomi ve dijital teknolojilerde bir üst lige taşıma hedefiyle DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi'ni kurduk. DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi'nin Yürütme Kurulu oluştu ve şu an çalışmalarımızda son aşamaya geldik."