Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 17:00 Güncelleme: 13.07.2024 15:09

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında açıklama yaptı.

AK Parti Grup Başkanı Güler, vatandaşların iletmiş olduğu şikayetlere değinerek, ‘’Ortaya çıktı ki mevcut kanunumuzda eksiklikler var ve bunların bir an önce tamamlanması, kamu düzenin, toplum sağlığının insan hayatının korunması buna yönelik düzenlemelerin acil ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.’’ dedi.

Yasa teklifinin olgunlaştığı, belli metinlerin ortaya çıktığını, 17 maddelik yasa teklifiyle beraber tamamlamış olacaklarını belirten Güler, ‘’Taraf olduğumuz 2003 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen ev hayvanları ve evcil hayvanların korunmasına dair sözleşme var. 2004 yılı Haziran ayında çıkarttığımız 5199 sayılı kanunumuz halihazırda mevcut sokak hayvanlarını bulunduğu yerden barınaklara alınmayı, varsa ihtiyaç duyduğu bakımın, tedavinin yapılması ve kulaklık veya çip takmak suretiyle de beraber aşılanarak yine öncelikle alındığı sokağa bırakılması gibi bir uygulama var. Bu uygulamanın bugüne kadar 2004'ten 2024 yılına kadar raporlara baktığımızda 2.5 milyon sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, aşılandığı, yaklaşık 550 bine yakın yine sahipsiz köpeğin sahiplendirildiği noktasında da bir raporumuz var.’’ ifadelerini kullandı.

Geçmiş yıllarda Türkiye’nin kuduz riskli temaslarla ilgili sağlık kuruluşlarına başvurulan sayının olağanüstü artığını kaydeden Güler, şunları aktardı:

‘’2018-2022 yılları arasındaki bu sayı 267 bin civarındayken şimdi bu rakam 400 binin üzerine çıkmış durumda. Belli şehirlerimizde ve ilçelerimizde kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. İçişleri Bakanlığımızın yayımlamış olduğu raporlara göre de bu tür sahipsiz köpeklerin sebebiyet verdiği meydana gelen trafik kazalarında geçen yıl itibariyle vefat eden vatandaşımızın sayısının 50-55 civarında olduğu ortaya çıktı.’’

‘’Sonuç itibariyle 5199 sayılı kanunumuzun hayvanları koruma çerçevesinden çıkartıp merkezinde insan, hayvanları koruma, çevreyi koruma, toplum sağlığını koruma başlığına getiriyoruz.’’ diyen Güler, bu tanımlamanın devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştirdiklerini söyledi.

Güler, ‘’Çok güçlü bir şekilde, Tarım Orman Bakanlığımızın, diğer bakanlıklarımızın güçlü tanıtım ve uygulama desteğinin yanında, mevcut sahipsiz sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda nitelikli olarak yaşam alanlarının oluşturulması burada bulundurulması, sahiplendirmenin güçlü bir şekilde teşviki, özellikle bu barınaklarda kısırlaştırma için ameliyathane kurulması, diğer cihazların, aletlerin desteği, yine sahiplendirme noktasında bakanlığımızın çok güçlü destek vereceği programı hayata geçireceğiz.’’ şeklinde konuştu.

Son olarak Güler, yaptığı açıklamada ‘’Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, anatomik yapısı bozulmuş, bulunduğu ırksal özelliği itibariyle sahiplendirme imkanı olmayan, sahipsiz köpeklerin, hayvanlarında uluslararası literatüründe, Dünya Sağlık Örgütü’nde ve uluslararası yargıya taşınmış birçok noktada hukuki ve sağlık kavramı yönüyle ötenazi kavramını kullanıyoruz. Kanunun bu açık emrine rağmen gereğini yapmayan büyükşehirlere 6 aydan 2 yıla kadar yaptırım ön gören hapis cezası öngörüyoruz. Diğer bir yandan bir hevesle sahiplendiği köpeği doğrudan sokağa bırakan insanlara da hayvan başına 60 bin TL idari para cezası öngörüyoruz.’’ dedi.