Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.08.2024 12:00 Güncelleme: 07.08.2024 12:40

Şahbaz Şerif: Çin'in kalkınma modeli Pakistan için örnek

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, dün Çin Medya Grubu'na (CMG) verdiği özel röportajda, Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nın çok başarılı bir toplantı olduğunu ve Pakistan'ın da bundan faydalandığını belirtti.
Şahbaz Şerif: Çin'in kalkınma modeli Pakistan için örnek

Şahbaz Şerif, röportajda Çin’in kalkınma başarılarının defalarca mucizeler yarattığını ifade etti. Şahbaz, ÇKP’nin liderliğinde Çin halkının, Çin’i dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline getirdiğini, yüz milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulup ortak refaha doğru ilerlediğini ve bunların ileri görüşlü stratejik planlamanın sonucu olduğunu söyledi.

Şahbaz, Çin’in gelişiminin Pakistan’a örnekler ve yeni çözümler sunduğunu ve Pakistan’ın Çin modelinden örnek alarak ülkenin bağımsız ve hızlı kalkınmasını gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Şahbaz, Çin’in üst düzey açılma mekanizmasını daha da geliştirmeye yönelik tedbirlerinden övgüyle bahsetti. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun Kuşak ve Yol inisiyatifinin pilot projesi olduğuna ve Pakistan’ın bundan çok fayda sağladığına işaret etti. Şahbaz, Çin ekonomisinin yüksek kaliteli kalkınmaya doğru dönüştüğünü ve Pakistan’ın Çin’in endüstriyel transferini üstlenmeye hazır olduğunu belirtti.

Gvadr Limanı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun başlangıç noktalarından biridir. 11 yıldır Gvadr Limanı’nın inşası birçok kazanca ulaşmıştır. Şahbaz, Gvadr Limanı’nın ticari operasyonunun tüm gücüyle ilerlediğine ve Çin’in burada yeni bir havaalanı ve hastane inşa ettiğine dikkat çekti. Şahbaz, ortak çabalarla Çin ve Pakistan’ın dünyada kalkınma, refah ve barış modeli haline geleceğini söyledi.

Şahbaz, ayrıca Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu Küresel Kalkınma Girişimi’nden övgüyle bahsetti. Çin’in gelişiminin yalnızca kendine fayda sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda diğer ülkelerin birlikte kalkınmasına da yardımcı olduğunu ve insanlık toplumunun ortak refahını gerçekleştirdiğini belirtti.

Şahbaz, Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasına aracılık etmenin Xi Jinping’in önerdiği Küresel Güvenlik Girişimi’nin önemli bir uygulaması olduğunu vurguladı. Anlaşmazlıkların veya çatışmaların olduğu her yerde Çin’in aktif olarak diplomatik arabuluculuk yaptığını ifade etti.

Şahbaz Şerif, Taiwan, Hong Kong, Xinjiang ve Güney Çin Denizi gibi Çin’in temel çıkarlarını ilgilendiren konularda Çin’e sıkı bir şekilde destek verdiklerini yineledi. Şahbaz, Çin’in de Pakistan’ın ulusal bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü savunmasını sıkı bir şekilde desteklediğini, bunun derin Çin-Pakistan dostluğu, kardeşliği ve dostça komşuluğunu gösterdiğini belirtti.