Röportaj Kaynak: Şeyma Taşkıran 24.03.2024 13:40 Güncelleme: 24.03.2024 14:06

Sadece otomobillere değil, kadınlara da ses olan Türk markası

Korna üretimi ve satışında dünyada ilk 5'te, Türkiye'de ise ilk sırada yer alan yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Seger Markası, 70 ülkeye ihracat ve pazara yeni ürünler sunma başarılarının yanı sıra otomotiv yan sanayi gibi erkek çalışan sayısının fazla olduğu bir sektörde "Emeğin ve mesleğin cinsiyeti olmadığını" vurgulayarak toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük önem veriyor.
Sadece otomobillere değil, kadınlara da ses olan Türk markası

Elektrikli araçlar için özel korna tasarımına başlayan ilk ve tek marka olmanın yanı sıra uzaya giden ilk otomobil Tesla Roadster modelinde Seger korna kullanıldı. Seger Ticari Genel Müdür Mine Tuna ve Seger Teknik Genel Müdür Tolga Kumral, markanın 2024 yılı pazar hedefleri, yatırımları ve kadının güçlenmesine yönelik planları hakkındaki sorularımızı özel olarak yanıtladı. 

Yüzde yüz Türk sermayesi ile kurulan yerli Seger markasının dünya genelinde 70 ülkeye ihracat yolculuğundan kısaca bahseder misiniz?

Mine Tuna: Türk otomotiv sektörüne yönelik faaliyetlerimize 1981’de Bursa’da korna üretimiyle başlayarak yola çıktık. Sadece üretim değil aynı zamanda dünden bugüne ürün ve proses dizaynlarımızı da kendi içimizde gerçekleştiriyor olmamız da bizi güçlü kılan yönlerimiz arasında yer alıyor. Bugün dünyanın önemli korna markaları arasında yer alarak global ticaret serüvenimizi sürdürüyoruz. Türkiye ve Çin’de faaliyet gösteren 2 fabrikamızda 350’in üzerinde çalışanımız ile ürün ve proses tasarımı, iş süreçlerinin sürekli gelişimi ve kaliteli üretim, verimli üretim anlayışı ile Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya kıtalarında ihracat yaparak ülkemizin dış ticaret hacmine de önemli katkı sağlıyoruz. Korna üretimi ve satışında dünyada ilk 5’te, Türkiye’de ise ilk sırada yer alıyoruz. İç ve dış piyasalardaki korna tedariki liderliğimizin yanı sıra ticari ürün olarak ürün gamımızda otomotiv aydınlatma ürünleri olarak ampuller ve sadece yurtdışı pazarına satışını yaptığımız akü grubu yer alıyor. Teknolojik gelişmelere göre sürekli iyileştirmeler ile verimliliğimizi arttırıyoruz. Bugün Renault Grubu, Tesla, Dacia, Stellantis, MAN, Daimler, Ford, Isuzu, Mitsubishi gibi global otomotiv firmalarının yanı sıra artık Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobili TOGG’a hem korna hem de AVAS tedarik ediyoruz. 

2023 yılı Seger markası için nasıl geçti? En fazla ihracat gerçekleştirdiğiniz ülkeler hangileri ve yeni pazar arayışınız bulunuyor mu?

Mine Tuna: 2023 yılını Seger olarak hedeflediğimiz şekilde kapattık ve globalde yaşanan olumsuz durumlara karşı önlemlerimizi alarak yolumuza devam ediyoruz. %100 yerli markamızla sadece Türkiye pazarı ile sınırlı kalmayıp üretimimizin yüzde 50'sini ihraç ediyoruz. Romanya, ABD, Fransa, Almanya, Japonya en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor. Dünya genelinde ilk 5 üreticiden biriyiz. 70’in üzerinde ülkenin kültürlerine ve ihtiyacına uygun korna modelleri üretip o pazarlarda satışa sunuyoruz. Her daim markamız ve ülkemiz için potansiyeli olan yeni pazarlara odaklanmak istiyoruz. İhracatımızın yaklaşık %40’ını Avrupa pazarı oluşturuyor. Korna kullanımının yoğun olduğu pazarlara yoğunlaşırken, aynı zamanda OEM müşterilerimizin payını da mevcut ve yeni üretmeyi planladığımız ürünler ile arttırmayı hedefliyoruz. Güney Amerika pazarı da önem verdiğimiz pazarlar arasında yer alıyor. Çin’deki fabrikamız ile Asya- pasifik pazarına da ürün tedarik ediyoruz.  Korna, AVAS, ampul ve aküden oluşan ürün gruplarımız ile iç ve dış pazarlarda pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz.

Elektrikli araçlara artan talep sonrasında Türkiye otomotiv yan sanayisinin de bu hızlı değişime uyum sağlaması için yeni çalışmalarınız bulunuyor mu?

Tolga Kumral: Elektrikli ve 5G destekli otonom araçlar gibi yenilikçi gelişmeler sektördeki teknolojiyi daha ileriye taşıyor. Biz de AVAS ürünümüzü elektrikli araçlarda kullanılmak üzere seri üretim koşullarını hazırladık ve üretim kapasitemiz yıllık ortalama 250 bin adet. Hattın ve ürünün tasarımı tamamen Seger Mühendisleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de şu anda AVAS üretimi yapan başka bir üretici bulunmuyor. Yerli otomobilimiz TOGG’un da AVAS’ı Seger’in geliştirip ürettiği üründür. Kendimizi sadece Türkiye'de sınırlandırmıyoruz. 

Seger olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz ilkler neler?

Tolga Kumral: Oto yedek parça üretimi alanında her zaman ilkleri başardık. Sadece ürün geliştiren değil aynı zamanda üretim proseslerini de geliştirip üretebilen bir firma olduk. Bu sayede her 4 saniyede 1 korna üreterek bu alanda en hızlı üreticilerden biri olduk ve yıllık 15 milyon korna üretim kapasitesine ulaştık. Uzaya giden ilk otomobil olan Tesla Roadster modelinde Seger kornası vardı. Elektrikli araçlar için özel korna tasarımına başlayan ilk ve tek marka olduk. Aydınlatma kategorisinde kent trafiği, gece off-road sürüşleri, kötü hava koşullarını göz önünde bulundurduğumuz bir ürün yelpazesiyle hizmet sunuyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi için yürütmekte olduğunuz çalışmalar neler?

Mine Tuna: WEPs (Kadının Güçlenmesi Prensipleri)’i imzacısıyız. Global Compact, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma grubunun altında bulunan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun Etkinlik Komitesi Başkanlığını yürütüyoruz. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından TÜSİAD'ın iş birliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı'nın desteği ile oluşturulan 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi'nin Strateji Komitesindeyiz. Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUİKAD) yönetim kurulundayız. Şirketler ve kamuoyu için kılavuz niteliği taşıyan “Seger Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Örnek Uygulama Modeli” raporumuz bulunuyor. Bunların yanı sıra çalışanlarımızı ve paydaşlarımızı bilgilendirmek, farkındalık oluşmasına destek olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliği temelli eğitimler organize ediyor, projeler geliştiriyoruz. 

Seger’de çalışan kadın sayısının toplam çalışan sayısına oranı nedir?

Mine Tuna: Yaşamın her alanında kadının güçlenmesini, hak ettiği değeri görmesini ve günümüzün vazgeçilmez gerçeği olan cinsiyet eşitliğini ülkemizin kalkınmasının başlıca gereklerinden biri olarak görüyoruz. Türkiye’de toplam çalışan sayımız 191, kadın çalışan sayımız ise 47. 2010 yılında %13 olan kadın çalışan oranımızı yıllar içinde artırarak bu oranı %25’e yükselttik. Eğer kişi işe uygunsa, yetkinlikleri pozisyon için yeterliyse cinsiyetin bizim için bir önemi olmuyor. Şu an Yönetim Kurulumuzda görev alan kadın oranımız %40’ın üzerinde. Yönetim kademesinde, Ticari Genel Müdür, Mühendislik Müdürü ve Muhasebe Müdürü pozisyonlarında kadınlar yer alıyor. Fabrikamızın üretim bantlarında da birçok kadın görev alıyor. İş süreçlerine adapte ettiğimiz bu yaklaşımımızı başka platformlarda da anlatıp, emeğin ve mesleğin cinsiyeti olmadığını vurgulayarak ifade ediyoruz.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ile iş birliği protokolünüzün detaylarını öğrenebilir miyiz?

Tolga Kumral: Seger olarak çalışanlarımızın her ortamda güvende hissetmesinin çok önemli olduğunu biliyor ve bu paralelde güveni zedeleyen şiddetin her türüne karşı duruyoruz. 2017’de Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’yle iş birliği protokolü imzaladık. Anlaşma protokolü kapsamında; kadın veya erkek fark etmeksizin çalışanlarımız herhangi bir şekilde aile içi şiddete maruz kalmaları durumunda 7/24 derneği arayarak Seger çalışanı olduklarını söylemeleri durumunda ücretsiz olarak hukuki ve psikolojik destek alabiliyorlar.