Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 19.07.2024 10:00 Güncelleme: 19.07.2024 11:31

Sabah stratejisi

Dün 11.107 - 11.252 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 11.139 seviyesinden, önceki günün kapanışına göre yatay tamamladı.
Sabah stratejisi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Ziraat Yatırım'ın verilerine göre, dün 11.107 - 11.252 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 11.139 seviyesinden, önceki günün kapanışına göre yatay tamamladı. Endekste 52 hisse günü artıda kapattı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak BIMAS, THYAO ve MIATK öne çıkarken; AEFES, AGHOL ve PGSUS ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) ve Sınai endeksi (XUSIN) yüzde 0,1 oranında düşüş kaydetti. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlaması bekleniyor. Bugün (pas geçilmemesi durumunda tahminen gece saatlerinde) kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye için kredi notu değerlendirmesi yayımlaması bekleniyor. Moody's'in notumuzu bir kademe artırabileceği öngörülüyor, ancak iki kademe de artırabileceğine yönelik görüşler de var. Bu gelişme öncesinde borsa haftanın son işlem gününde artı bölgede kalmak isteyebilir. Ek olarak, bugün öğleden sonra yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları, TCMB brüt rezerv rakamları ve yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistikleri yayımlanacak. Yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında; dün ABD borsalarında yaşanan kayıpların ardından bu sabah Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1,5 civarında geriliyor. ABD vadelileri ise hafif artıda seyrediyor. ABD'de Başkanlık seçimi öncesinde siyasi haber akışı öne çıkmaya devam ederken, dün işsizlik haklarından yararlanma verisi beklentilerin hafif üzerinde 243 bin olarak gerçekleşti. Öte yandan, dün ECB, beklentilere paralel bir şekilde faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Lagarde, verilere bağlı kalmaya, toplantı bazında karar almaya ve önceden belirlenmiş bir faiz yolu kullanmamaya kararlı olduklarını belirtti. Toplantı sonrasında baskı altında kalan EURUSD paritesi günü yüzde 0,4 düşüşle tamamladı. Paritede baskı bu sabah hafif de olsa sürüyor. Yurtdışında bugün Fed üyelerinin konuşmaları öne çıkıyor.

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden 13 Temmuz haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 223 bin kişi seviyesinden 243 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde yükselmekle birlikte istihdam piyasasının görece sıkı olduğuna işaret etti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.
 
ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edildi. ECB, faizleri haziran ayı toplantısında 25 baz puan indirmesinin ardından temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak sabit tuttu. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını yüzde 4,25 seviyesinde, marjinal borç verme faiz oranını yüzde 4,50 seviyesinde ve mevduat imkanı faiz oranını (politika faiz oranı) ise yüzde 3,75 seviyesinde sabit bıraktı. ECB'nin karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı yinelenerek, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağı belirtildi. Karar metninde, ayrıca Euro Bölgesi'nde fiyat baskılarının halen yüksek olduğu ve manşet enflasyonun 2025 yılına kadar hedefin üzerinde kalacağı belirtildi.

  • ECB Başkanı Lagarde ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, sıkılığın kararını verirken verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtti.
  • Lagarde, verilere bağlı kalacakları ve kararları toplantıdan toplantıya alacakları konusunda görüş birliği sağlandığını söyledi.
  • Ayrıca Lagarde, ücret artışlarının gelecek yıl içerisinde hız keseceğini ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı kalmaya devam ettiğini söyledi.
  • Bunun yanında Lagarde, enflasyonu yüzde 2'lik orta vadeli hedefe döndürme konusunda kararlı olduklarını ve gerekli olduğu takdirde ellerindeki bütün araçları kullanıp enflasyonu orta vadeli hedefe döndürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından mayıs ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayımlandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku mayısta aylık 2,1 milyar USD artışla 182,5 milyar USD seviyesine yükseldi ve böylece rekor seviyeye ulaştı, geçen yılın aynı ayına göre ise 16,4 milyar USD artış sergiledi.

  • Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, mayısta aylık 3,2 milyar USD artışla 235,3 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi, önceki yılın aynı ayına göre ise 28 milyar USD artış kaydetti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
Avrupa tarafında, TSİ 09'da Almanya'da haziran ayı ÜFE verisi izlenecek. Almanya'da ÜFE, nisan ayında aylık bazda yüzde 0,2 oranında artışın ardından mayıs ayında yatay (yüzde sıfır) seyretmişti ve iki aylık yükseliş trendini sonlandırmıştı. Beklentiler ise aylık yüzde 0,3 oranında artış yönündeydi. Yıllık bazda ise ÜFE'nin düşüş hızı, mayıs ayında yüzde 3,3'ten yüzde 2,2 seviyesine yavaşlamakla birlikte on birinci ay üst üste gerilemişti.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından mayıs ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verisi yayımlanacak.

Ayrıca Moody's'in Türkiye ülke değerlendirmesini bu gece saatlerinde yayınlaması bekleniyor. Piyasa beklentisi, Moody's'in Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu halihazırda bulunduğu B3 seviyesinden B2 seviyesine yükseltmesi ve kredi notu görünümünü de pozitif olarak koruması yönünde.

Şirket haberleri

Emlak Konut (EKGYO, Nötr): Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Ümraniye Topağacı Kentsel Dönüşüm Alanı 1. Etap Konut İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, yüklenici Gürtaş Yapı ile 09.07.2024 tarihinde imzalandı. Sözleşme Bedeli: 689,6mn TL + KDV oldu.

Enerya Enerji (ENERY, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı Enerya Antalya Gaz Dağıtım; Manavgat Belediyesi'nden gelen talep üzerine, ilçeyi kapsayacak şekilde doğal gaz dağıtımı yapmak üzere lisans kapsamının genişletilmesine karar verildiğini ve bu kapsamda EPDK'ya başvuruda bulunulduğunu bildirildi.

Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): Şirket'in yüzde 100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret ile Sharp Corporation arasında, Avrupa'da beyaz eşya ve küçük ev aletleri alanındaki halihazırdaki iş birliğinin kapsamının genişletilmesi ve mevcut marka lisans ve distribütörlük sözleşmelerinin sürelerinin uzatılması konularında görüşmelere başlandı.

Diğer şirket haberleri

Ahlatçı Doğalgaz (AHGAZ): Şirket'in dolaylı bağlı ortaklığı Enerya Antalya Gaz Dağıtım Yönetim Kurulu tarafından; Manavgat Belediyesi'nden gelen talep üzerine, Manavgat İlçesini kapsayacak şekilde doğalgaz dağıtımı yapmak üzere lisans kapsamının genişletilmesine karar verildiği ve bu kapsamda EPDK'ya başvuruda bulunulduğu hususu 18.07.2024 tarihinde Şirket'e bildirildi.

Efor Çay (EFORC): Şirket'in bağlı ortaklığı olarak faaliyet gösteren Efor Gübre San. Tic. A.Ş. iç piyasada faaliyet gösteren bir firma ile (KDV hariç) 1.150bin USD bedelli ve yine iç piyasada faaliyet gösteren başka bir firma ile (KDV hariç) 495 bin USD bedelli olmak üzere toplam 1.645bin USD bedelli Linyit kömür satış sözleşmeleri imzalandı. Sözleşmelere göre sevkiyatların Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim 2024 dönemlerinde yapılarak tamamlanması planlanıyor.