Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 02.07.2024 16:00 Güncelleme: 02.07.2024 16:17

Rusya İsrail'i Ukrayna füzeleri konusunda uyardı

New York, 2 Temmuz (Hibya) – Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, İsrail'in Ukrayna'ya ABD yapımı hava savunma sistemleri tedarik etme planlarını ilerletmesi halinde sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olması gerektiği uyarısı yaptı.
Rusya İsrail'i Ukrayna füzeleri konusunda uyardı

Financial Times'ın geçen hafta müzakereleri bilen kişilere dayandırdığı haberine göre ABD, İsrail ve Ukrayna, Kiev'e sekiz adede kadar eski İsrail Patriot sistemini teslim etmek için görüşmeler yürütüyor.

Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlendiği Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu durumun İsrail ile Rusya arasındaki ilişkileri etkileyebileceği uyarısında bulundu. Rus diplomat, "Bunun elbette bazı siyasi sonuçları olabileceğine inanıyorum" dedi. "Ukrayna'ya kim tarafından gönderilirse gönderilsin, bu silahlar da tıpkı diğer Batı ve ABD silahları gibi eninde sonunda imha edilecektir. Bu çok açık," diye ekledi.

Nisan ayında İsrail, 30 yıldan daha eski olan M901 PAC-2 bataryalarını emekliye ayırmayı ve daha gelişmiş hava savunma sistemleriyle değiştirmeyi planladığını açıkladı. Ancak Lübnan'daki silahlı hareket Hizbullah ile artan gerilimin topyekûn bir savaşa dönüşebileceği endişesi nedeniyle bu bataryalar henüz hizmet dışı bırakılmadı.

FT'nin son haberinde, henüz kesinleşmemiş olan anlaşmaya göre İsrail Patriotlarının önce ABD'ye gönderileceği, ardından da hava savunma sistemi sıkıntısı çeken Ukrayna'ya tedarik edileceği iddia edildi.

Moskova ve Kiev arasındaki çatışma boyunca İsrail Ukrayna'ya sadece insani yardımda bulundu ve herhangi bir silah göndermekten kaçındı.

İsrail bir yıl önce Vladimir Zelensky'nin İsrail Demir Kubbe hava savunma sistemleri talebini reddetmişti.

Rusya, Kiev'e gönderilecek yabancı silahların Moskova'nın askeri hedeflerine ulaşmasını engellemeyeceği, sadece çatışmaları uzatacağı ve Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışma riskini arttıracağı konusunda defalarca uyarı yaptı.