Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.07.2024 16:00 Güncelleme: 12.07.2024 17:02

Rus istihbarat: Batı Zelenskiy'nin yerine başkasını arıyor

Moskova, 12 Temmuz (Hibya) - Rusya Dış İstihbarat Servisi'nden (SVR) bir yetkili, gizliliği kaldırılan bir raporda Ukrayna'nın Batılı destekçilerinin Vladimir Zelenskiy'nin yerine başka birini bulma çabalarını hızlandırdığını iddia etti. Belge SVR'nin Razvedchik (İzci) dergisinin son sayısında yayınlandı.
Rus istihbarat: Batı Zelenskiy'nin yerine başkasını arıyor

'Stone' takma adını kullanan ajana göre ABD ve AB, özellikle Zelenskiy'nin başkanlık süresinin geçen Mayıs ayında dolmasının ardından, Ukrayna'da uzun süredir devam eden çatışma ve mevcut yönetimin çatışmayı sona erdirememesi nedeniyle halk arasında "artan hoşnutsuzluktan son derece endişeli ".

Batılı güçler "hem Kiev rejimine hem de Batılı silah üreticilerine muazzam gelir getiren savaş finansmanı planlarıyla bağlantılı" olduğu için Zelenskiy'e şimdilik göz yumacak olsa da Stone, yerine uygun birini bulma çabalarını hızlandırdıklarını iddia etti.

Ajana göre Batı, eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko ve Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko'nun yanı sıra daha önce The Times tarafından Ukrayna'nın fiili yöneticisi olarak tanımlanan Zelenskiy'nin özel kalem müdürü Andrey Yermak ile de temasa geçmiş durumda.

Stone, ülkenin eski üst düzey askeri komutanı General Valery Zaluzhny ve Ukrayna parlamentosunun eski sözcüsü Dmitry Razumkov'un da Zelensky'nin yerine geçmesi muhtemel isimler listesinde olduğunu iddia etti.

"Cephe hattındaki durumun keskin bir şekilde kötüleşmesi ve acil bir liderlik değişikliğine ihtiyaç duyulması halinde bu kişilerin talep görebileceği varsayılıyor. O zaman içlerinden birini seçmek ve tüm başarısızlıkları Zelenskiy'e yüklemek mümkün olacaktır " dedi.

ABD ve AB için Kiev yönetimiyle ilişkilerin odak noktasının şu anda "Batı yanlısı politikaların başarısızlığı nedeniyle Ukraynalılar arasında hayal kırıklığının ciddi bir şekilde artmasını önlemek" olduğunu da sözlerine ekledi.

Zelenskiy'nin yasal olarak göreve gelme hakkı Mayıs sonundan bu yana tartışmalı olsa da, sıkıyönetimi gerekçe göstererek başkanlık seçimlerinin yapılmasını reddetti.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen ay, Ukrayna'nın Batılı destekçilerinin Zelenskiy'i gerekli tüm "popüler olmayan kararları" aldıktan sonra iktidardan uzaklaştıracaklarını, bunun da önümüzdeki yıl kadar erken olabileceğini öngördü. Vietnam ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında Putin, Zelenskiy'nin iktidarda kalmasının tek nedeninin henüz ömrünü tamamlamamış olması olduğunu söyledi.

Mayıs ayında yayınlanan ve ABD ve AB tarafından yapılan kapalı kamuoyu yoklamalarına atıfta bulunan bir SVR raporunda ajans, Vladimir Zelenskiy'e çatışmanın ilk aylarında yüzde 80'i aşan desteğin yüzde 17'ye düştüğünü ve düşmeye devam ettiğini iddia etti.