İş Dünyası Kaynak: AA 04.09.2024 08:25

Rönesans Enerji Yeşil Finansman Çerçevesi'ni yayımladı

Rönesans Enerji, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yeşil borçlanma araçları kriterlerine uyumu da içeren özellikleriyle sektörde ilklerden olma niteliği taşıyan Yeşil Finansman Çerçevesi'ni yayınladı.
Rönesans Enerji Yeşil Finansman Çerçevesi'ni yayımladı

Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu Çerçeve, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliğinin Yeşil Tahvil İlkeleri'ne, Kredi Piyasası Birliğinin, Kredi Sendikasyon ve Ticaret Birliğinin ve Asya-Pasifik Kredi Piyasası Birliğinin Yeşil Kredi İlkeleri'ne ve SPK'nin Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi'ne uyumluluğuyla ulusal ve uluslararası piyasalardaki yeşil borçlanma işlemlerinde kullanılabilecek.

Hazırlanma ve yayınlanma sürecinde ING Grubu'nun sürdürülebilirlik danışmanı olarak yer aldığı Rönesans Enerji'nin Yeşil Finansman Çerçevesi, SPK'nin Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi uyumluluğuna içeriğinde ilk yer veren çerçevelerden oldu. Söz konusu çerçeve, bu özelliğiyle SPK Rehberi'nin tanınırlığına katkıda bulunmasıyla da dikkati çekiyor.

İçerdiği birçok uygunluk kriteriyle Türkiye enerji üretim sektöründeki en geniş kapsama sahip çerçevelerden biri olan Yeşil Finansman Çerçevesi, içerisinde hidroelektrik, rüzgar ve güneş gibi genel yenilenebilir enerji kaynaklarına ek olarak biyoenerji ve jeotermal gibi diğer yenilenebilir kaynakları ve elektrik depolama sistemlerini de uygunluk kapsamına alıyor. Geleceğe yönelik hazırlık için yeşil hidrojen üretimi ve hidrojen depolama teknolojilerinin de uygunluk kapsamına alındığı ve bu özelliğiyle Türkiye'de hidrojen teknolojilerini kapsayan ilk çerçeveler arasına giren Yeşil Finansman Çerçevesi'nin tüm teknoloji ve kriterleri İkinci Taraf Görüşü olarak ISS Corporate Solutions tarafından değerlendirildi ve tamamı pozitif değerlendirilerek, standartlara uygunluğu da teyit edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, daha iyi, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalıştıklarını ve faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde örnek oluşturma hedefiyle yollarına devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Yatırımlarımızı uygun şartlarda finanse edebilmek için tüm dünyadan 40 farklı yabancı banka ile aktif olarak çalışıyoruz. Bugüne kadar yurtdışında kazandığımız gelirler ile Türkiye'ye yaptığımız 8 milyar avroluk yatırımın yüzde 90'dan fazlasını da bu bankalar ile birlikte yaptık. Yabancı kreditörlerin ilk olarak baktığı ESG raporunu Rönesans Enerji geçen yıl almıştı. Yayımladığımız Yeşil Finansman Çerçevesi ile yenilenebilir enerjiyi destekleyen yeşil finansman araçlarına çok daha rahat ulaşacağız ve Türkiye'nin sürdürülebilir geleceğine katkıda bulunmaya devam edeceğiz."

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Emre Hatem de söz konusu çerçeveyle Rönesans Enerji'nin Türkiye'nin en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Rönesans Enerji kurulduğu günden bu yana sadece yeşil enerjiye yatırım yaptı ve önümüzdeki dönemde de yüzde 100 yeşil enerji portföyü ile büyümeye devam edecek. Rönesans Enerji olarak 2028'e kadar 2 bin megavatlık yeşil enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz. İnşa halinde olan ve geliştirmekte olduğumuz mevcut projelerimizi devreye alarak ilk etapta 2026'nın sonunda 700 megavatın üzerinde bir kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Beş yıl içinde de Türkiye'nin Ulusal Enerji Planı'na göre hedeflenen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ile 10'unu Rönesans Enerji olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz."