Sağlık Kaynak: ASLIHAN AKDAĞ TÜRKER 11.08.2024 14:00 Güncelleme: 08.08.2024 19:46

Regl tabusu ve yoksulluğu ile mücadelede önemli bir yapı taşı: Regl dostu çalışma alanları

Regl tabusu ve yoksulluğuyla 2016 yılından itibaren mücadele eden Konuşmamız Gerek Derneği olarak, bu alandaki dönüşümün en önemli paydaşlarından birinin özel sektör olduğuna inanıyoruz.
Regl tabusu ve yoksulluğu ile mücadelede önemli bir yapı taşı: Regl dostu çalışma alanları

Son yıllarda, regl aktivizminin ivmelenmesi ve eleştirel regl çalışmalarının hız kazanmasıyla beraber bireysel, toplumsal ve kamusal değişim ve dönüşümler yaşanmaya başlandı. Bireysel mücadelenin kitlelere yayılması regl tabusu ve regl yoksulluğu gibi insan haklarını ilgilendiren bir konuda son derece önemli. Bu noktada, menstrüel ürünler ve hijyen ürünleri başta olmak üzere sektörel bazda değişimler, yürürlüğe konan uygulamalar ve üretilen söylemler, regl tabusu ve regl yoksulluğu ile mücadelede önemli bir yapı taşı görevi görüyor.

Çalışanlara regl izni uygulamasını getiren, daha sağlıklı ve sürdürülebilir menstrüel ürünler geliştiren, regl konusunda profesyonel hayatta konuşmayı normalleştiren öncü şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu alanda en temel ilk adım, şirketlerin çalışanlarına menstrüel bakım ihtiyaçlarına uygun çalışma alanları yaratması; bir başka deyişle Regl Dostu veya Regl Pozitif Çalışma Alanlarının (Period Positive Workplace) oluşturulması.

Regl Dostu Çalışma Alanları kavramı, bir işyerinin üç temel konuda yeterli olup olmamasıyla ilgilidir. İlk koşul, çalışma alanlarının WASH (Su, Sanitasyon ve Hijyen) standartlarına uygun olmasıdır. WASH, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF’in belirlediği standartlara göre temiz suya sürdürülebilir erişim; kişisel hijyenin sağlanabileceği, salgın hastalıkların önlenebileceği alanların erişilebilirliği (sanitasyon) ve hijyen ihtiyaçlarının karşılanması olarak özetlenebilir. WASH standartları, insan sağlığı ve esenlik hali için olmazsa olmazlardandır ve daha dirençli bir toplum için gereklidir. Çalışma alanında hijyen koşullarına uygun tuvalet ve üst değiştirme kabinlerinin bulunması, temiz su ve sabuna her daim erişimin sağlanması, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, dezenfektan, atık ve çöp kutuları bulundurulması elzemdir.

İkinci koşul, işyeri tuvaletlerinde regl ürünlerinin bulunmasıdır. Regl olan bireylerin değişebilen ihtiyaç ve isteklerini göz önüne alarak hazırlanacak bir bütçe planlaması ile çalışma alanlarının farklı noktalarına (örneğin, ortak salon, soyunma odaları, tuvalet) regl ürünlerini düzenli olarak sağlamak önemlidir. Farklı çeşit ve boyutlarda ped ve tampon gibi regl ürünlerinin bulunması regl olan bireylerin konforu için elzemdir. Bu sayede kişiler regl dönemlerinde rahat hissedebileceği marka, çeşit, boyut ve içerik seçeneğine erişmiş ve diledikleri seçimi yapabilmiş olurlar.

Son koşul ise ilk iki koşulun çalışanlara resmi olarak duyurulması ile ilgilidir. Yalnızca regl ürünleri sağlamak veya WASH standartlarına uygun bir tesis dizayn etmek değil, çalışanların tamamına resmi bir bildirim ile regl dostu çalışma alanının dizayn edildiğini belirtmek önemlidir ve bu dizaynın devamlılığının sağlanacağının taahhüttü verilmelidir.

Konuşmamız Gerek Derneği olarak regl tabusu ve yoksulluğu ile mücadelede bireysel çabalar kadar kitlesel ve geniş çaplı çabalara, özel sektörün bu alanda kat edebileceği gelişime de inanıyoruz. Menstrüel adaleti sağlamak adına özel sektörde atılacak adımları kıymetli buluyoruz. Regl dostu/regl pozitif çalışma alanlarının sayısı ve niteliği arttıkça bu mücadeleyi kazanmaya daha da yaklaşacağımızı biliyoruz. Nasıl regl dostu çalışma alanı yaratırım sorusunu önemsiyor, bu konuda Konuşmamız Gerek Derneği olarak çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Özel sektör temsilcilerini yakından ilgilendiren gelişme ve fırsatlar, eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarına dahil edilebilecek yenilikçi yöntemler ve Konuşmamız Gerek’in bu alandaki uluslararası akreditasyon ve temsiliyeti ile ilgili haberler için bizi takip edin.

Konuşmamız Gerek Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin:

Web sitesi: www.konusmamizgerek.org

Instagram: @konusmamizgerekdernegi

Twitter:@konusmamizgrk

LinkedIn: @konusmamizgerek