Kültür Sanat Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.01.2024 17:00 Güncelleme: 30.01.2024 17:09

Preply, Türkiye'nin yabancı müzik dinleme alışkanlıklarını araştırdı

Her yıl sonunda merakla beklenen müzik trendi araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye'nin yabancı müzik dinleme alışkanlıklarına ışık tutan araştırma, ülkemizde Türkçe'den sonra en çok İngilizce ve Korece şarkıların dinlendiğini gösterdi.
Preply, Türkiye'nin yabancı müzik dinleme alışkanlıklarını araştırdı

Her yıl sonunda popüler müzik dinleme platformlarının yayımladığı müzik dinleme trendi listeleri popülaritesini korurken, bu kez Türkiye’nin yabancı dilde müzik dinleme alışkanlıklarına ilişkin bir araştırmaya imza atıldı. Online İngilizce kursları, online Almanca eğitimi, online Fransızca kursları gibi 50'den fazla dil için 32 binden fazla eğitmeni bir araya getiren online dil öğrenme platformu Preply, Türkiye’nin yabancı müzik dinleme trendlerine ışık tuttu. Online İngilizce pratikleri de sunan Preply tarafından hazırlanan Türkiye’de Yabancı Müzik Dinleme Alışkanlıkları Araştırması, Türkiye’de Türkçeden sonra İngilizce şarkıların en çok dinlenen şarkılar olduğunu gösterdi.

10 yabancı şarkıdan 9’u İngilizce 

Preply tarafından açık kaynaklardan derlenen ve en çok dinlenen Türkçe şarkıların dışında kalan yabancı dildeki şarkıların incelenmesiyle oluşturulan araştırma, Türk dinleyicilerin tercih ettiği 10 yabancı şarkıdan 9’unun İngilizce olduğunu gösterdi. Platformlar tarafından yıl sonunda yayımlanan müzik özeti içerikleri, Türkiye'deki popüler şarkılara ışık tutsa da, yabancı dil şarkılara dair kapsamlı bir içgörü sunmuyor. Preply’nin yürüttüğü araştırma, yabancı dilde en çok dinlenen şarkıların yüzde 92'sinin İngilizce olduğunu gösteriyor. İngilizcenin bu baskınlığına rağmen Korece hemen ikinci sırayı alıyor. Özellikle son dönemde tüm dünyada bir trende dönüşen popüler Kore dizileri ve K-pop akımı, BTS gibi güçlü hayran kitlelerine sahip en çok dinlenen K-pop gruplarının da vasıtasıyla Koreceyi popüler bir dil haline getiriyor. Preply, dil öğrenenleri günlük alışkanlıkları üzerinden anlamaya ve onlara Korece kursları, İngilizce kursları, Fransızca kursları gibi online çözümler sunmaya devam ediyor. Preply’ye üye olan kullanıcılar, online dil öğretmenlerini seçerek ihtiyaçlarına uygun özel yabancı dil dersi planlamalarını yapabiliyor.

Sosyal medya akımları da dillere popülarite kazandırıyor

Araştırmada incelenen 2 bine yakın yabancı şarkı arasında, İspanyolca, Fransızca, Hintçe, Arnavutça, Arapça, Felemenkçe gibi diller de listeye girdi. Pastadan daha az pay alan bu dillerin popülaritesinin arkasında ise kısa video platformlarında dönem dönem trend olan, farklı şarkılarla yapılan dansların olabileceği gözlemleniyor. Arnavutça, Hintçe gibi dillerdeki şarkıların dünyanın dört bir yanından ilgi görmesi, bu şarkıların diğer platformlarda da çok dinlenenler arasında girmesine yardımcı oluyor. Türkiye’nin en çok dinlenen yabancı şarkılarının toplamda 13 dilde üretildiğini görülüyor. Türk dinleyicilerin anlamını bilmeseler dahi evrensel notalara kulak vermeye istekli olduğu görülüyor.

Türkiye’de en çok dinlenen yabancı şarkıcılar belli oldu 

Preply, en popüler yabancı şarkılar listesinde, en çok şarkısıyla yer alan sanatçıları sıraladı. 15’ten fazla şarkıyla bu listelerde yer almayı başaran şarkıcılar arasında, 55 şarkısıyla listenin galibi The Weeknd oldu. Aynı zamanda 4 milyarı aşkın dinlenmeyle popüler müzik platformunda en çok dinlemeye sahip olan The Weeknd’i ise Ariana Grande izledi. Üçüncü sırada ise Güney Kore çıkışlı BTS, 47 şarkısıyla, Türkiye’deki en popüler üçüncü yabancı sanatçı oldu. Dünya çapındaki veriler Türk dinleyicilerin The Weeknd ve Ariana Grande gibi isimlere olan ilgileriyle küresel trendleri de yakından takip ettiğini gösteriyor.

“Müzik dinlemek yabancı dil öğrenmeye katkıda bulunuyor"

Preply tarafından yapılan araştırmanın bir bölümünde de yabancı dilde müzik dinlemenin dil öğrenme sürecine dair bilimsel tespitlerine yer verildi. Hafızayı güçlendirmesi, doğru telaffuzlarla tanıştırması, tekrar eden melodilerle dinleme becerilerini iyileştirmesi gibi yönleriyle yabancı dilde müzik dinlemek, dil öğrenme sürecine katkıda bulunuyor. Preply, kullanıcılarına dil öğrenme hedeflerine ulaşabilecekleri; İngilizce, İspanyolca, Almanca, İtalyanca, Korece, Rusça gibi 50 dilde özel öğretmenlerle yabancı dil konuşma pratiği yapabilecekleri bir platform  sunuyor. Dünyanın dört bir yanından ana dilini konuşan eğitmenler, her seviyeden ve her yaştan dil öğrenmek isteyenlerle buluşturan Preply, yenilenen marka kimliği ve gelişmiş platformuyla dil öğrenmeyi dijitale sığdırıyoruz.