Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 02.07.2024 21:30 Güncelleme: 02.07.2024 12:22

Petrol, yüksek talep görünümü ve olası faiz indirimi ile iki ayın en yüksek düzeyine yakın

İstanbul, 2 Temmuz (Hibya) - Petrol fiyatları Salı günü çok az değişerek bir önceki seansta ulaştığı iki ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti. Bu durum, yaz seyahat sezonundan kaynaklanan artan yakıt talebi ve ekonomik büyümeyi artırabilecek olası ABD faiz oranı indirimleri beklentilerinden kaynaklandı.
Petrol, yüksek talep görünümü ve olası faiz indirimi ile iki ayın en yüksek düzeyine yakın

Brent ham petrol vadeli kontratları bir önceki seansta yüzde 1,9 artışla 30 Nisan'dan bu yana en yüksek kapanışa ulaştıktan sonra GMT 0142 itibariyle 20 sent artışla varil başına 86,80 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü yüzde 2,3 artışla 26 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 13 sent artışla varil başına 83,51 dolara yükseldi.

Amerikan Otomobil Derneği, tatil dönemindeki seyahatlerin 2023'e göre yüzde 5,2 daha yüksek olacağını ve sadece otomobil seyahatlerinin bir yıl öncesine göre yüzde 4,8 daha yüksek olacağını tahmin ediyor. Analistler, "Bu durum, 2024 yılının durgun geçen ilk yarısının ardından benzin talebinin toparlanmasına yardımcı olabilir" dedi.

Yine de, beklenenden daha az talep artışına dair işaretler petrol fiyatlarındaki artışları sınırladı. Bazı veriler, dünyanın en büyük petrol tüketen bölgesi olan Asya'ya ham petrol ithalatının 2024'ün ilk yarısında geçen yıla göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Bunun başlıca nedeni, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve ikinci en büyük tüketicisi olan Çin'e yapılan ithalatın azalmasıdır.