Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Coşkun ÇELİK 01.08.2024 11:00 Güncelleme: 01.08.2024 12:53

Petrol fiyatları Orta Doğu'daki çatışmaların genişlemesi riskiyle yükseliyor

İstanbul, 1 Ağustos (Hibya) - Petrol fiyatları Perşembe günü erken Asya ticaretinde yükseldi ve İran'da bir Hamas liderinin öldürülmesinin daha geniş bir Orta Doğu çatışması tehdidini artırmasının ardından ve ABD'de güçlü petrol talebi işaretleri üzerine bir önceki seanstaki güçlü kazançlarını genişletti.
Petrol fiyatları Orta Doğu'daki çatışmaların genişlemesi riskiyle yükseliyor

Küresel gösterge Brent ham petrol kontratları 67 sent ya da yüzde 0,8 artışla varil başına 81,51 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate ham petrol kontratları 69 sent ya da yüzde 0,9 artışla varil başına 78,60 dolara yükseldi.

Hamas lideri İsmail Haniye, Lübnan merkezli Hizbullah'ın en üst düzey askeri komutanının başkent Beyrut'ta bir İsrail saldırısında öldürülmesinden 24 saatten kısa bir süre sonra, Çarşamba günü İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradı.

Bu cinayetler, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında 10 aydır devam eden savaşın daha geniş bir Ortadoğu savaşına dönüştüğü ve bunun da bölgedeki petrol arzında aksamalara yol açabileceği endişelerini arttırdı.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'den açıklanan bir dizi veri ve zayıflayan dolar da petrol fiyatlarını yukarı çekti.

Çarşamba günü ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nden gelen veriler, güçlü ihracat talebinin ABD ham petrol stoklarını 26 Temmuz'da sona eren haftada 3,4 milyon varil azaltarak 433 milyon varile düşürdüğünü gösterdi.

ABD petrol stokları art arda beş haftadır düşerek Ocak 2021'den bu yana en uzun düşüş serisini yaşadı. EIA'nın Çarşamba günü yayınladığı ayrı bir veriye göre, benzin tüketiminin pandemi öncesinden bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla ABD petrol talebi Mayıs ayında mevsimsel bir rekor kırdı.