Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.05.2024 22:30 Güncelleme: 22.05.2024 12:16

Pentagon, yardımların yaygın Filistin nüfusuna ulaşmadığını söyledi

Stockholm, 22 Mayıs (Hibya) - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD gemilerinden indirilen yardımların hiçbirinin daha geniş Filistin nüfusuna ulaşmadığını açıkladı.
Pentagon, yardımların yaygın Filistin nüfusuna ulaşmadığını söyledi

CNN'nin haberine göre Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze açıklarında inşa ettiği geçici yüzer iskeleden indirilen yardımların hiçbirinin daha geniş Filistin nüfusuna ulaştırılmadığını, ABD'nin Birleşmiş Milletler ve İsrail ile birlikte bölge içinde güvenli teslimat rotaları belirlemek için çalıştığını söyledi.

Çaresiz durumdaki bazı Gazzelilerin hafta sonu iskeleden yardım götüren kamyonların önünü kesmesi, BM'nin lojistik sorunlar çözülene kadar teslimat operasyonlarını askıya almasına yol açtı. CNN, grubun yardımın gerçekten Filistin halkı için olduğuna güvenmediğini bildirdi.

“Gazze'de yaşayan Mounir Ayad iskele yakınlarında CNN'e yaptığı açıklamada ”Şüphelerim var. “Bu yüzen iskeleyi ya da neyi gösterdiğini ve amacının ne olduğunu anlamıyorum. Yardım için olduğunu söylüyorlar ama insanlar endişeli. Bu yardım mı yoksa başka bir şey mi? ABD'nin Filistin davasını hiçbir zaman desteklemediğini biliyoruz, bu yüzden karşılığında bir şey olmadan bize yardım etmesi mantıksız.” dedi.

Pentagon sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin geçen haftadan bu yana Gazze'ye taşınan 569 ton yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılması için İsrail ve Birleşmiş Milletler ile birlikte “alternatif güzergahlar” oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Ryder, 569 tondan fazla yardımdan herhangi birinin Gazze halkına ulaştırılıp ulaştırılmadığı sorusu üzerine “bugün itibariyle buna inanmıyorum” dedi. Ryder, yardımların kıyıdaki bir toplanma alanında tutulduğunu ancak Salı gününden itibaren alternatif güzergâhlar oluşturularak Gazze genelinde dağıtılmak üzere depolara taşınmaya başlandığını da sözlerine ekledi.

CNN'e konuşan ABD'li bir yetkili, Savunma Bakanlığı ve BM'nin halen Gazze'deki toplanma alanının kapasitesini ve herhangi bir zamanda burada ne kadar yardımın tutulabileceğini belirlemeye çalıştığını söyledi.

Kıbrıs'taki ilk toplanma alanından Gazze kıyı şeridine ulaşan yardım miktarı da Pentagon'un ilk tahminlerinin gerisinde kaldı.

ABD Merkez Komutanlığı tarafından duyurulan son insani hava yardımı 9 Mayıs'ta gerçekleştirilmişti.

İskelenin başlangıçta günde yaklaşık 90 kamyon dolusu temel yardımın Gazze'ye ulaştırılmasına yardımcı olması bekleniyor. Sistem tam olarak faaliyete geçtiğinde bu sayı 150 kamyon dolusu ya da günde yaklaşık 2 milyon öğüne kadar çıkabilir.