Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 15:00 Güncelleme: 26.07.2024 15:05

Paris Seine Nehri boyunca Olimpiyatların açılış töreni gösterisine hazırlanıyor

Paris, 26 Temmuz (Hibya) - Paris Olimpiyatlarının açılış töreni Cuma akşamı başladığında, dünyanın en büyük spor etkinliğinin teatral perde açıcısı ilk kez bir stadyumun dışında gerçekleşmiş olacak. Yeryüzündeki en büyük açık hava gösterisi olarak lanse edilen bu gösteri, bir şehir merkezini ve hava sahasını kapatacak, 45,000 polisi ve çok sayıda ordu birliğini harekete geçirecek ve gizli provaları iki yıl sürecek kadar iddialı.
Paris Seine Nehri boyunca Olimpiyatların açılış töreni gösterisine hazırlanıyor

Bir stadyum pistinin etrafındaki geleneksel geçit töreni yerine, dünyanın en iyi 8,000'den fazla sporcusu, 300,000'den fazla insan köprülerden ve nehir kenarlarından izlerken ve polis, kurbağa adamlar ve keskin nişancılar nöbet tutarken, bir tür spor Armada'sında Seine Nehri'nin 6 km'si boyunca tekneyle taşınacak.

Sporcular nehirde süzülürken dansçılar, pop yıldızları, ip cambazları ve akrobatlar dubalar, yüzen piyanolar, helikopterler ve hatta muhtemelen denizaltılar kullanarak su, çatılar, köprüler ve yapay adalar üzerinde cüretkâr gösteriler sergileyecek ve finalde Eyfel Kulesi'nden büyük bir lazer gösterisi yayınlanacak.

Gösteriyi 1 milyardan fazla kişinin televizyon ve sosyal medya üzerinden canlı olarak izlemesi bekleniyor.

En yüksek terör alarmının verildiği bir şehirde büyük bir nehir boyunca bu büyüklükte bir gösteri yapma fikri o kadar uçuktu ki Emmanuel Macron bile ilk başta bunun “çılgınca ve pek de ciddi olmayan bir fikir” olduğunu düşündü. Ancak bu hafta Elysee'de Fransa Cumhurbaşkanı şunları söyledi: “Bu çılgın fikri hayata geçirmek için doğru zamanın geldiğine karar verdik.”

Yaklaşık dört saat sürecek gösteride tam olarak nelerin yer alacağı sıkı bir şekilde gizli tutuldu, ancak yüzen kaykay parkları, dev resim kopyaları ve büyük boy altın cicili bicili dekorlar Seine Nehri'nin içine ve çevresine yerleştirilmeye başlandıkça bazı ipuçları da ortaya çıkmaya başladı.

Akşamın erken saatlerinde, 200'den fazla ülkeden gelen sporcu delegasyonları Olimpiyat köyünden otobüslerle Paris'in doğusundaki Seine nehrinde bir noktaya taşınacak ve burada Fransız ordusunun koruması altında özel olarak inşa edilmiş dubalardan teknelere binecekler.

Akşamın erken saatlerinde, 200'den fazla ülkeden gelen sporcu delegasyonları Olimpiyat köyünden otobüslerle Paris'in doğusundaki Seine nehrinde bir noktaya taşınacak ve burada Fransız ordusunun koruması altında özel olarak inşa edilmiş dubalardan teknelere binecekler.

Heyetler daha sonra Seine Nehri'nde yan yana ilerleyerek Notre Dame Katedrali ve Louvre Müzesi'ni geçerek Eyfel Kulesi'ne ulaşacak. İlk olarak Yunan federasyonu, ardından Olimpik Mülteci takımı, daha sonra diğer uluslar ve en son da Fransız teknesi denize açılacak.

Tarihi anıtlar, çatılar, köprüler, gökyüzü ve su, Paris'in tarihini tüm çeşitliliğiyle ve isyan geleneğini keşfeden üst üste binen dans, müzik, akrobasi ve ışık gösterileri için eşzamanlı ortamlar sağlayacak.

 İp cambazları nehri yüksek teller üzerinde geçecek, yıldız Fransız balet Guillaume Diop bir çatıda performans sergileyecek ve BMX serbest stil bisikletçileri suyun üzerinde ters takla atacak.

Bu yılın başlarında şarkı söyleme ihtimali nedeniyle ırkçı bir tepkiyle karşılaşan Fransız pop yıldızı Aya Nakamura sahne alacak ve şarkıcı-söz yazarı Charles Aznavour'un hit şarkılarını söylemesi bekleniyor. Céline Dion'un Édith Piaf'ı söyleyeceği düşünülüyor ve Lady Gaga'nın da sahneye çıkması bekleniyor.

Gösteriyi yaratan genç yönetmen Thomas Jolly, “ Emily Paris'te ya da Amélie filmini izlediğimizde bunun tam olarak gerçek Paris olmadığını biliyoruz.  Tüm bu klişelerle oynayacağız ama aynı zamanda onlara meydan okuyacağız” dedi. “Paris aynı zamanda canlı gençliği, sokaklarda omuz omuza yürüyen farklı kültürleridir.”

Gösteriyi 12 perdelik dev bir performans olarak tasarlayan Jolly, gösterinin 100 devlet başkanının izleyeceği Eyfel Kulesi'nin gölgesindeki Trocadero'da sona ermesini planlıyor.