Spor Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.08.2024 07:00 Güncelleme: 23.08.2024 07:21

Paris Olimpiyatları Euro Bölgesi ekonomisine ivme kazandırdı

Paris Olimpiyatları, sporcular ve seyircilerin yaz spor etkinliği için Fransa'nın başkentine akın etmesiyle harcamalarda yaşanan keskin artışın ardından Euro Bölgesi ekonomisine destek sağladı.
Paris Olimpiyatları Euro Bölgesi ekonomisine ivme kazandırdı

Yakından izlenen bir işletme anketinden elde edilen rakamlar, Fransız özel sektörünün aylık üretiminin Ağustos ayında son 17 ayın en yüksek düzeyine çıktığını gösterdi.

Ekonomistler, milyonlarca turistin iki buçuk haftalık spor etkinliği için Paris'e akın etmesiyle Fransız hizmet sektörü tarafından desteklenen faaliyetteki büyümenin, 27 ülkeli bloğun tamamı için rakamları desteklediğini söyledi.

Hamburg Ticaret Bankası ve S&P Global tarafından yürütülen Euro Bölgesi bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI), bir önceki ay 50.2 iken Ağustos ayında 51.2'ye yükseldi. 50'nin üzerindeki değerler büyümeye işaret ediyor.

Ancak uzmanlar, özellikle Almanya'da imalat üretimindeki çöküşün başını çektiği Avro Bölgesi genelindeki faaliyet yavaşlaması nedeniyle Olimpiyatlardaki artışın başka yerlerdeki hayal kırıklığı yaratan performansı maskelediği uyarısında bulundu.

Hollanda bankası ING'nin Avro Bölgesi kıdemli ekonomisti Bert Colijn şunları söyledi: “Euro Bölgesi imalat sektörü Almanya'nın Olimpiyatlardaki performansına benzemeye devam ediyor: büyük bir hayal kırıklığı.”

Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmak, inşaat, turizm ve etkinlik endüstrisi için bir katalizör görevi görmenin yanı sıra ev sahibi ülkelerin ve işletmelerin küresel profilini yükselterek ekonomik faydalar sağlayabilir.

Birleşik Krallık hükümeti Londra 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği yapmanın 2020 yılına kadar İngiliz ekonomisi için 41 milyar sterlinlik bir gelir yarattığını tahmin etmekte.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Paris Oyunlarının Île-de-France bölgesinde  12,2 milyar dolar  ekonomik fayda sağlayabileceğini, 2028 Los Angeles Oyunlarının ise 18,3 milyar dolarlık bir üretim artışı sağlayabileceğini tahmin etmekte.

Bununla birlikte, büyük spor etkinlikleri ekonominin bazı bölümlerine fayda sağlarken, diğer alanlardaki faaliyetlerin yerini de alabilir ve bu da net etkinin ölçülmesini zorlaştırır.

Fransız hizmet sektöründeki artışa rağmen analistler, Euro Bölgesi ekonomisinin genel görünümünün Avrupa Merkez Bankası'nın bir faiz indirimi daha yapmasını gerektirecek kadar zayıf olduğu uyarısında bulundu.

Hamburg Commercial Bank'ın baş ekonomisti Cyrus de la Rubia şunları söyledi: “Rakamlara daha yakından bakıldığında, altta yatan temellerin göründüğünden daha sarsıcı olabileceği ortaya çıkıyor.

“Artış büyük ölçüde Fransa'daki hizmet faaliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor; iş faaliyetleri endeksi neredeyse beş puan arttı ve bu da muhtemelen Paris'teki Olimpiyat Oyunlarının yarattığı heyecanla bağlantılı.''