Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.07.2024 21:00 Güncelleme: 25.07.2024 10:41

Papua Yeni Gine'deki köy saldırılarında en az 26 kişi öldürüldü

Stockholm, 25 Temmuz (Hibya) - Polis, gençlerden oluşan bir çetenin geçen hafta Papua Yeni Gine 'nin üç köyüne düzenlediği saldırılarda 16'sı çocuk olmak üzere en az 26 kişinin öldürüldüğünü, evlerinin ateşe verildiğini ve diğer köylülerin hala kayıp olduğunu söyledi.
Papua Yeni Gine'deki köy saldırılarında  en az 26 kişi öldürüldü

Yerel medya haberlerine göre Angoram polis karakolu komutanı Müfettiş Peter Mandi Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Sepik'in Angoram bölgesindeki Tamara, Tambari ve Angrumara Sepik Nehri köylerinde öldürülmeden önce teyit edilemeyen sayıda kadın ve kız çocuğuna da tecavüz edildiğini söyledi.

Polis yetkilisi tecavüz ve katliamın kendilerine “Umrumda değil” diyen bir çeteye mensup 30'dan fazla genç erkek tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

“Geçtiğimiz Çarşamba günü, ayın 17'sinde, silahlar, palalar ve tel mancınıklarla silahlanmış grup Angrumara köyüne saldırdı, evleri yaktı ve yaşlı bir adamla 5 yaşındaki bir çocuğu öldürdü” dedi.

Papua Yeni Gine dağlık bölgelerindeki ölümcül arazi anlaşmazlıkları halkı 'sürekli korku' içinde bırakıyor.

Daha önce BM insan hakları yüksek komiseri Volker Türk, “Papua Yeni Gine'de, görünüşe göre toprak ve göl mülkiyeti ve kullanıcı hakları konusundaki bir anlaşmazlığın sonucu olarak ortaya çıkan ölümcül şiddetin şok edici patlaması karşısında dehşete düştüğünü” söylemişti.

Ölü sayısının 50'den fazla olabileceğini söyleyen Papua Yeni Gine yetkililerine “hızlı, tarafsız ve şeffaf soruşturmalar yürütmeleri ve sorumlulardan hesap sorulmasını sağlamaları” çağrısında bulundu.