Siyaset - Politika Kaynak: Musa ALİOĞLU 27.03.2024 16:32

Panaroma 1453 Tarih Müzesi

İstanbul'un tarihine ışık tutan, İstanbul'un Fethi'ni yeniden yaşatan Panorama 1453 Tarih Müzesi, özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. "Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi", İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyonundan seçilmiş Sakal-ı Şerif ve Kabe-i Şerif başta olmak üzere kutsal emanetleri bir araya getirdi.
Panaroma 1453 Tarih Müzesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, işletmesinde bulunan müzelerinde farklı deneyimlere kapılarını açmaya devam ediyor. İBB Kültür AŞ’nin müzelerinden Panorama 1453 Tarih Müzesi, “Sultan Mehmed’in Rüyası” adlı mapping gösterisiyle tarih ve teknolojiyi buluşturarak ziyaretçilerine İstanbul’un fetih anını yaşatırken, Ramazan ayına özel olarak çok anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyonundan seçilmiş kutsal emanetlerin bir araya getirildiği Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi 27 Mart Çarşamba günü itibarıyla müzenin fuaye alanında kapılarını ziyaretçilere açtı.

 

Kutsal Emanetler ve İslam Kültürüne Dair Önemli Parçalar Sergide

Hz. Muhammed (S.A.V)’in saç ve sakalından günümüze ulaşan teller, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü arşivinde “lihye-i saâdet, lihye-i şerif, sakal-ı şerif” adı altında muhafaza edilmektedir. Her ne kadar bunlara genelde sakal (lihye) deniliyorsa da büyük bölümü saç telidir. Hz. Peygamber’in tıraşı sırasında kesilen saç ve sakal tellerini bazı sahâbîler alarak saklamıştır. Günümüze kadar ulaşan Sakal-ı şerifler dünyanın her bir tarafına yayılmış ve bulundukları mekânlar ziyaretçi akınına uğramıştır.

Sergide Sakal-ı Şerif ve Kabe-i Şerif iç örtüsü gibi önemli kutsal emanetlerle birlikte, İsmail Hakkı Efendi Hilye-i Şerifesi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi Hilye-i Şerifesi, Mehmed Vefa Efendi Hilye-i Şerifesi gibi eserler de yer alacak. Ayrıca, hac yolculuğunun izlerini taşıyan orijinal kartpostallar ve gravürler de serginin dikkat çeken unsurları arasında bulunacak.

 

Hac Yolculuğunun İzleri Keşfedilecek

Geçmişte Rıhle-i Kebir, Sefer-i Saadet ya da Seyahatü’l-Kübra gibi isimlerle de adlandırılan hac yolculuğu ilk dönemlerinden 19. yüzyıl sonlarına kadar genellikle kervanlarla yapılmıştır. İslam inancı etrafında toplanmış değişik dilden ve ırktan yaya, at veya deve sırtında hayatlarının en büyük manevi arzusunu gerçekleştirme gayesiyle Mekke’ye doğru ilerleyen onbinlerin oluşturduğu bu kervanın en önemli kolu Osmanlı topraklarından, İstanbul’da hazırlanır ve yola koyulurdu. Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi’nde de İstanbul’dan ve farklı İslam beldelerinden başlayan bu yolculuğun izleri görülecek.

 

Ramazan ayı boyunca iftardan sahura T.C. vatandaşlarına ücretsiz olan Panorama 1453 Tarih Müzesi haftanın her günü ziyaret edilebilir.