Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 14:00 Güncelleme: 13.08.2024 08:46

Öztrak: Gerçek işsiz sayısı ve gerçek işsiz sayısındaki aylık artış aynı anda rekor kırdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik verilerini değerlendirdi.
Öztrak: Gerçek işsiz sayısı ve gerçek işsiz sayısındaki aylık artış aynı anda rekor kırdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak, haziran ayında gerçek işsiz sayısının rekor kırdığını söyleyerek, ''Resmi işsizlik oranı birkaç aylık düşüşün ardından yeniden artışa geçerken, resmi işsizlerin sayısı bir ayda 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye ulaştı. Bu, 2021 Şubat ayından bu yana resmi işsiz sayısında kaydedilen en yüksek artış.'' dedi.

Gerçek işsiz sayısının ise daha önce görülmemiş şekilde tek bir ayda 2 milyon 129 bin kişi artarak 11 milyon 553 bin kişiye çıktığını belirten Öztrak, gerçek işsiz sayısı ve gerçek işsiz sayısındaki aylık artışın aynı anda rekor kırdığını ve Türkiye’deki işsizlerin sayısının dünya üzerindeki 111 ülkenin nüfusunu aştığını ifade etti.

Öztrak, ''Gerçek işsiz sayısında 2 milyon 129 bin kişilik artışın; 234 bin kişilik kısmı resmi işsiz sayısındaki artıştan, 895 bin kişilik kısmı daha fazla çalışmak istediği halde bu imkanı bulamayan ve haftada 40 saatten az çalışmak zorunda kalanları ifade eden 'zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin' sayısındaki artıştan, 1 milyon kişilik kısmı ise iş bulma ümidini yitirdiği için ya da başka bir sebeple iş aramaktan vazgeçenleri ifade eden 'iş aramadığı halde çalışmaya hazır olanların' sayısındaki artıştan kaynaklanıyor.''