Kültür Sanat 14.06.2023 15:30 Güncelleme: 15.06.2023 15:04

​Özlem Ertan'ın yeni kitabı: Hekate

Arkeolog, yazar ve kültür-sanat gazetecisi Özlem Ertan, Destek Yayınları'ndan mitoloji serisinin ikinci kitabı Hekate'yi okurlarla buluşturdu.
​Özlem Ertan'ın yeni kitabı: Hekate

Arkeolog, yazar ve kültür-sanat gazetecisi Özlem Ertan, Destek Yayınları’ndan mitoloji serisinin ikinci kitabı Hekate'yi okurlarla buluşturdu

Mitolojik tanrıları ve tanrıçaları eski öykülerin unutulmuş kahramanları sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Mitoloji nasıl insan deneyimlerinin evrensel, zamansız anlatısıysa, tanrılar ve tanrıçalar da içimizde yaşamayı sürdüren arketipler. İşte Destek Yayınları’nın mitoloji serisi tam da bu mantıkla hazırlanıyor. Serinin ikinci kitabı Hekate ise dünyanın en popüler mitolojik figürlerinden biri olan ve ‘Cadıların Tanrıçası’ olarak bilinen Hekate’ye ilişkin. Evet, Hekate Hollywood filmlerinde, çok izlenen Amerikan dizilerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir figür fakat kaç kişi onun Antik Yunan öncesi eski bir Anadolu tanrıçası olduğunu biliyor? 

Aynı zamanda kültür-sanat gazetecisi olan arkeolog-yazar Özlem Ertan’ın yazdığı kitabın editörlüğünü araştırmacı-yazar Erhan Altunay yaptı.

Hekate, Karyalı bir Tanrıça ve antik dönemden ayakta kalan tek tapınağı Muğla Yatağan’daki Lagina. Anadolu’nun bir değeri olan Hekate eskiden yere, göğe ve denizlere hâkim tam bir Ana Tanrıçayken erkek egemen Yunan kültürünün Anadolu’da hâkim olmasıyla birlikte karanlık tarafa çekilip Ay’ın, kavşakların, büyücülerin tanrıçası oldu. Çünkü Yunan kültürüne yabancı olan Hekate kocasız, çocuksuz, yalnız ve güçlü bir kadın arketipiydi. Hekate tüm yalnız ve güçlü kadınların şahsında yaşamayı sürdürüyor. Aslında Hekate’yle özdeşleştirilen cadılar da eski pagan geleneğini sürdüren, doğanın dilinden anlayan kadınlar oldukları için şeytanlaştırılmışlardı. 

Kitap Hekate’yi arkeolojik ve yazılı kaynakların ışığında ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyor.