Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.06.2024 15:02 Güncelleme: 26.06.2024 15:12

Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'dan Xinjiang'a üst düzeyli ziyaret

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Tacikistan Başbakan Birinci Yardımcısı Hokim Holikzoda ve Kazakistan Başbakan Yardımcısı Serik Jumangarin, 8. Çin-Avrasya Fuarı'na katılmak üzere Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'ye ulaştı.
Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'dan Xinjiang'a üst düzeyli ziyaret

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Tacikistan Başbakan Birinci Yardımcısı Hokim Holikzoda ve Kazakistan Başbakan Yardımcısı Serik Jumangarin, 8. Çin-Avrasya Fuarı’na katılmak üzere Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’ye ulaştı.

Üç lider, kentte Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Erkin Turniyaz ve ÇKP Xinjiang Komitesi Sekreteri Ma Xinrui ile ikili görüşmeler yaptı.

Ma Xingrui, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ile yaptığı görüşmede, Aripov’un daha önce iki kez Xinjiang’ı ziyaret ederek taraflar arasındaki temas ve iş birliğini güçlendirdiğini belirtti.

Özbekistan’ın fuarın onur konuğu olduğunu ve Aripov’un bizzat fuara katılarak ülkesinin Xinjiang’la somut işbirliğini güçlendirme kararlılığını gösterdiğini dile getiren Ma, iki tarafın fuar vesilesiyle her alandaki iş birliğini yeni bir düzeye taşıması temennisinde bulundu.

Ma Xingrui, Xinjiang’ın Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demiryolu Projesi’nin hayata geçirilmesi için katkı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, temas ve değişimleri rutin şekilde korumanın Özbekistan ve Xinjiang’ın ısrar ettiği bir konu olduğuna işaret ederek, Özbekistan ile Çin’in taşra yönetimleri arasındaki iş birliğinde olumlu sonuçlar elde edildiğini ve iki taraf arasında büyük işbirliği potansiyeli bulunduğunu söyledi. Aripov, Özbek işletmelerinin fuar sırasında Xinjiang’la enerji, madencilik, ilaç ve otomobil imalatı gibi alanlardaki işbirliği fırsatlarını yakalamayı istediklerini ifade etti.

Çin tarafı, Tacikistan Başbakan Birinci Yardımcısı Hokim Holikzoda ile yapılan görüşmede, Xinjiang’ın Tacikistan’ı dışa açılma ve iş birliği uygulamalarında önemli bir ortak olarak gördüğünün altını çizdi.

Temas ve işbirliğinin derinleştiğini, dış ticarette büyük artış görüldüğünü hatırlatan Çinli yetkililer, Xinjiang’ın yüksek nitelikli kalkınma fırsatlarıyla dolu olduğunu ve Orta Asya ülkeleri ile iş birliğinin geniş bir ufku bulunduğunu dile getirdi.

Yetkililer, ayrıca iki tarafın fuar vesilesiyle ekonomi, ticaret, üretim kapasitesi ve beşeri temaslar gibi alanlardaki iş birliğini ilerletmesi çağrısında bulundu.

Tacikistan Başbakan Birinci Yardımcısı Hokim Holikzoda, görüşmede Çin ile ülkesi arasındaki dostluğun uzun bir geçmişe dayandığına ve ülkesinin Çin’le her alandaki işbirliğini ilerletmede kararlı olduğuna işaret etti. Terörle mücadele alanındaki iş birliğini sürdüreceklerine işaret eden Holikzoda, bölgesel güvenlik, istikrar, refah ve kader ortaklığının tesis edilmesine katkı sağlayacaklarını kaydetti.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Serik Jumangarin ile yapılan görüşmede, Ma Xinrui, Çin-Avrasya Fuarı’nın Kuşak ve Yol ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinde önemli rol oynadığını belirtti. Ma, fuarın konuklarından biri olarak Kazakistan ile Xinjiang arasındaki temas ve iş birliği alanlarının genişleyeceğini dile getirdi.

Ma, geleneksel aynı zamanda avantajlı sektörlerdeki işbirliği dışında Kazakistan’la turizm ve modern tarım dâhil olmak üzere farklı alanlardaki iş birliğini artıracaklarını ifade etti.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Serik Jumangarin, Kazakistan ile Çin arasındaki iş birliğinin merkezinde yer alan Xinjiang’la geçen yıl yoğun karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, gelecekte gıda ve et ürünleri ile otomobil ticareti gibi alanlardaki işbirliğini ilerletmeye hazır olduklarını, Xinjiang’dan şirketlerin Kazakistan’a yatırım yapmalarını beklediklerini kaydetti.