Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 16.07.2024 11:00 Güncelleme: 16.07.2024 12:07

Otomotiv Sanayii Derneği 50. yılını kutladı

1974 yılında kurulan Türkiye otomotiv sanayisinin çatı kuruluşu Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 50'nci yılını kutladı.
Otomotiv Sanayii Derneği 50. yılını kutladı

Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 50’nci yılını kutladı.

Otomotiv sanayisinin Türkiye’nin ihracat lideri olarak ekonominin vazgeçilmez parçalarından biri olduğunu ifade eden OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Son 10 yılda 248 milyar dolar ihracat ve 65 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla ülke ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştirdik. Bugün ulaştığımız noktada 60 bini direkt olmak üzere değer zincirinde toplam 550 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Yine son 10 yılda 11 milyar doların üzerinde yatırım ile ülkemiz ekonomisine sağladığımız katkıyı her sene bir üst seviyeye taşıyarak yolculuğumuza devam ettik. Gümrük Birliği sonrasında artan rekabet ile yeni yatırımlar hız kazandı. Gerek yabancı ortaklıklar gerekse yüzde 100 yerli sermaye yatırımları ile bugün dünyada 13’ncü, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 4’üncü büyük otomotiv üreticisi konumuna ulaştı.” diye konuştu.

Otomotiv sanayinin gelişiminde önemli rol oynayan OSD’nin 1974 yılında 11 üye tarafından kurulduğunu hatırlatan Cengiz Eroldu, şöyle devam etti:

“100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin yarısında var alan OSD bugün, ülkemizin en köklü ve en kurumsal sivil toplum kuruluşlarından biri konumunda. OSD geçen bu 50 yılda 32 milyon üretim ve 19 milyon ihracat gerçekleştiren otomotiv ana sanayi firmalarının temsilcisi olma sorumluluğunu taşıdı. OSD 50 Yıl Güçlü Yarınlar Bursu adını verdiğimiz bu fon kapsamında 50 gencimizin eğitim süreçlerinde birlikte olmayı, onlara üye firmalarımızla staj imkanı sağlanmayı, kısaca bu arkadaşlarımızı ailemizin bir parçası haline getirmeyi hedefledik.”

.

Gecenin sonunda, yatırımları ve kuvvetli küresel iş birlikleri ile otomotiv sanayinin bugün ulaştığı seviyede önemli role sahip olan Rahmi Koç’a OSD 50 yıl onur plaketi takdim edildi. Üye şirketler adına plaket verilen isimler şöyle sıralandı:

''Anadolu ISUZU Ar-Ge Grup Direktörü Hakan Kefoğlu ve Operasyonel Fonksiyonlar Grup Direktörü Hakan Özenç, Ford Otosan Şirket Lideri Güven Özyurt, Hattat Holding Başkan Yardımcısı Tunç Doğan, Hyundai Assan Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Youngwook Lee, Karsan Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve CEO’su Okan Baş, MAN Türkiye Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi Ürün Mimarisi Direktörü Fatih Taşçı, Mercedes-Benz Türk CFO’su Tülin Mede Esmer, Otokar Genel Müdürü Aykut Özüner, Oyak  Renault Genel Müdürü Kaan Özkan, Temsa CEO’su Evren Güzel, Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Cengiz Eroldu, Toyota Genel Müdürü ve CEO’su Erdoğan Şahin ve Türk Traktör Şirket Lideri Matthieu Sejourne.''