Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.07.2024 14:00 Güncelleme: 30.07.2024 14:29

Ösen: Hükümetin derdi üzüm yemek, sorunu çözmek değil!

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin dün gece kanunlaşması üzerine açıklama yaptı.
Ösen: Hükümetin derdi üzüm yemek, sorunu çözmek değil!

Ösen açıklamasında, "Ekonominin yakıcı gündemini değiştirmek için yangından mal kaçırır gibi önümüze konulan bu düzenleme, yerel yönetimleri kıskacına almak isteyen hükümetin ayak oyunundan ibarettir. Konunun tüm paydaşlarını bir araya getirmeden atılan her adım, sokak hayvanları sorununu çözmekten de aciz kalacaktır” dedi.

Hükümetin hazırladığı kanun teklifinin sokak hayvanları sorununa çözüm getirme amacından uzak olduğunun altını çizen Milletvekili Ösen “Ülkemizdeki ekonomik ve sosyal olarak karanlık ve umutsuz tablonun içerisinde yıllardan beri sorumluluk almaktan kaçan iktidar biraz olsun ekonominin yakıcı gündeminden kaçmak, yerel seçimlerde muhalefetin kazandığı belediyelerle halkı karşı karşıya getirmek için önümüze bu yasa teklifini koymuş bulunuyor. Türkiye’de sokak hayvanları sorunu bugün ortaya çıkmadı. Bu sorun 20 yıldır var. ” dedi.

Milletvekili Ösen, sokak hayvanları sorununa getirilen sözde düzenlemenin uygulanmasının mümkün olmadığını vurgulayarak hükümetin asıl amacının belediyeleri köşeye sıkıştırmak olduğunu belirtti:

“Hükümetin bugün getirdiği teklifte sokak hayvanlarının sayısı ile ilgili muğlak ifadeler kanunda yer alıyor. Sokak hayvanlarının sayısı ve sebep oldukları öldürücü veya yaralayıcı sayılar hakkında kesin ve net rakamlar ortaya konamıyor. Akıldan giderek uzaklaşıldığını üzülerek izliyoruz. Siyasi ayak oyunlarıyla hoyratça hareket ediliyor. Bildiğiniz gibi tasarruf genelgesi yayınlandı. Bu aşamadan sonra tedbirler bahane edilerek harcamalar kısılacak, belediyelerin ve diğer kamu idarelerinin alım ihalelerine sınır getirilecek ve sonra 4 milyondan fazla olduğunu söylediğiniz sokak hayvanlarının toplama, takip ve sorumluluğunu alma konusunda top belediyelere atılacaktır. Unutmayalım hükümetin derdi üzüm yemek, sorunu çözmek değil! Belediyeleri dövmektir. Yerel idarelere destek olmak yerine köstek olmayı şiar edinmiş bu anlayışı reddediyoruz.”  

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece oylanan teklife hayır dediğini açıklayan Milletvekili Ösen “Bilinçsizce atılan adımlar neticesinde köpek popülasyonunda ciddi artışlar yaşandı. İvedilikle atılması gereken adımların en başında doğurganlığı azaltıcı önlemler gelmektedir. Sahipli ya da sahipsiz köpek doğurganlığı kontrol altına alınmalıdır. Köpek üretimi ve ithalatı durdurulmalıdır. Türkiye’deki sokak hayvanları sorununa daha ciddi daha kapsamlı ve uygulanabilir bir sistem getirilmediği için bu teklife hayır dedim.” diye konuştu.