Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.09.2024 10:00 Güncelleme: 06.09.2024 08:14

OSB Yönetmeliği'nde değişiklikler yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Yönetmeliği'nde reform niteliğinde değişiklikler gerçekleştirdiklerini açıkladı.
OSB Yönetmeliği'nde değişiklikler yapıldı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre; tahsis koşulları şeffaflık prensibiyle tüm yatırımcılara duyurulacak.

Kritik önemde olan stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulacak. Gayrimenkul geliri elde etme amaçlı izinsiz arsa devirlerinin önüne geçilecek. OSB’nin finansal olarak daha güçlü ve daha kapsayıcı olmasını temin edilebilmek için konu ile ilgili mesleki derneklerin, birliklerin, kooperatiflerin ihtisas OSB’lerde olduğu gibi karma OSB’lerin de kuruluşuna katılmasına imkan tanındı.

Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır da yönetmeliğin yayımlanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliğinde reform niteliğinde değişiklikler gerçekleştirdik. Hayırlı olsun.” ifadesini kullandı.

OSB yönetmeliğinde yapılan değişiklikle OSB altyapılarını daha hızlı tamamlanabilmesi, yatırımcılara çevrimiçi ortamda tahsis, OSB’lerde çalışanlara lojman bölgeleri planlaması, stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulması gibi düzenlemeler hayata geçirildi.

Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle hayata geçirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:

“Sanayi alanlarının yatırımcılara tahsisi hızlanacak.  OSB’lerin ön tahsis yoluyla gelir elde edebilmesi düzenlendi. Böylelikle altyapılar daha hızlı tamamlanacak.  Her ayın ilk pazartesi günü OSB’lerdeki tüm parseller yatırımcılar için çevrimiçi ortamda tahsise açılacak. Tahsis koşulları şeffaflık prensibiyle tüm yatırımcılara duyurulacak. OSB’lerde çalışanlar için lojman bölgeleri planlanabilecek.

Ülke ekonomisi için kritik önemde olan stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulacak. Gayrimenkul geliri elde etme amaçlı izinsiz arsa devirlerinin önüne geçilecek. Tahsis edilen alanlarda yatırımların gerçekleşmesi için tanınan sürelere bağlı kalınacak.”

Öngörülen sürelerde yatırımlarını tamamlayamamış sanayiciler için yeni uygulamaya geçiş süreci sağlandı.