Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.07.2024 18:30 Güncelleme: 26.07.2024 13:47

OECD & FAO: Gelişmekte olan ekonomiler tarım piyasalarını yönlendirmeye devam edecek

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bugün yayınlanan bir rapora göre, gelişmekte olan ekonomiler son 20 yılda küresel tarım piyasalarındaki gelişmelere giderek daha fazla yön verdi ve önümüzdeki on yıl içinde de değişen demografi ve yeni ekonomik refahla bağlantılı bölgesel değişimlerle birlikte bu durumun devam edeceği öngörülüyor.
OECD & FAO: Gelişmekte olan ekonomiler tarım piyasalarını yönlendirmeye devam edecek

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, “Bu Genel Bakış, tarımsal emtia piyasalarına yönelik orta vadeli beklentiler için sağlam bir kanıt temeli ve veri sağlayarak politika planlaması için değerli bir referans görevi görmüştür. Önümüzdeki on yıl boyunca, küresel olarak ticareti yapılan tarımsal emtia hacimlerinin net ihracatçı bölgeler ile net ithalatçı bölgeler arasında artması bekleniyor. Yine de, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde artan küresel tüketimi yansıtan bölgesel değişimlerle birlikte,” dedi ve ekledi:

“İyi işleyen tarımsal piyasalar, gıda kayıp ve israfının azaltılması ve daha verimli ve daha az kirletici üretim biçimleri, küresel gıda güvenliği ve kırsal geçim kaynaklarının küresel tarımsal gıda değer zincirlerinden yararlanabilmesini ve yararlanmasını sağlamak için kritik öneme sahip olmaya devam edecektir.”

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “Genel Görünüm, düşük ve orta gelirli ülkelerde yerli üretimi arttırmak ve çiftçilerin gelirlerini yükseltmek için verimlilik boşluklarını kapatan stratejilerin uygulanması ihtiyacını doğruluyor” dedi.

Pazar projeksiyonları, beslenme ve tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarına ilişkin göstergelerin temelini oluşturuyor. Özel bölümlere göre öne çıkan emtialar şunlar: 

- Tahıl talebine gıda kullanımının öncülük etmeye devam edeceği ve bunu yem kullanımının yakından takip edeceği öngörülmektedir. 2033 yılında tüm tahılların yüzde 41'i doğrudan insanlar tarafından tüketilecek, yüzde 36'sı hayvan yemi olarak kullanılacak, geri kalanı ise biyoyakıt ve diğer endüstriyel ürünlere dönüştürülecektir. 

- Palm yağı için Endonezya ve Malezya, kolza tohumu için Avrupa Birliği ve Kanada başta olmak üzere başlıca üreticilerin yavaş büyüme ya da verim düşüşleri yaşamasıyla birlikte yağlı tohumlarda verim zorluklarının devam edeceği öngörülmektedir.

- Kanatlı eti, öncelikle nispeten uygun fiyatlı olması ve algılanan beslenme avantajları nedeniyle et sektörünün büyümesine hakim olacaktır. Bu etin 2033 yılına kadar tüketilen toplam et proteinlerinin yüzde 43'ünü oluşturacağı tahmin ediliyor. 

- Dünya süt üretiminin önümüzdeki on yıl boyunca yılda yüzde 1,6 oranında, diğer önemli tarımsal ürünlerden daha hızlı büyümesi beklenmektedir. Büyümenin çoğu Hindistan ve Pakistan'da gerçekleşecek.

- Öngörülen ilave balık üretiminin yüzde 85'inden fazlası su ürünleri yetiştiriciliğinden kaynaklanacak ve 2033 yılına kadar küresel balık üretimindeki payını yüzde 55'e çıkaracak.