Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 21:00 Güncelleme: 13.07.2024 14:41

Nouicer: Sudan'daki sivil nüfus benzeri görülmemiş düzeyde şiddet ve acıya maruz kaldı

Cenevre, 12 Temmuz (Hibya) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sudan Uzmanı Radhouane Nouicer, Sudan'daki çatışmaların yeni bölgelere yayılmasıyla ülkedeki insan hakları durumunun vahim hale geldiği konusunda alarma geçti.
Nouicer: Sudan'daki sivil nüfus benzeri görülmemiş düzeyde şiddet ve acıya maruz kaldı

Nouicer, Port Sudan'a yaptığı beş günlük ziyaretin sonunda yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl bu anlamsız çatışmanın başlamasından bu yana, Sudan'daki sivil nüfus benzeri görülmemiş düzeyde şiddet ve acıya maruz kaldı. Savaş zamanlarında her zaman olduğu gibi, yükü çekenler siviller oluyor. Sudan'da işlenen insan hakları ihlallerinin ve suistimallerinin ölçeği ve büyüklüğü dehşet verici" dedi.

Nouicer, Port Sudan'a gerçekleştirdiği ziyarette, Geçiş Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve önemli geçici bakanlar da dahil olmak üzere Sudanlı yetkililerle bir araya gelerek, açık ve şeffaf görüşmelerde bulundu.

Nouicer, "Yaptığım görüşmelerde yetkilileri dört temel öncelikli alanda derhal harekete geçmeye çağırdım. Birincisi, nüfuslu bölgelerde geniş alan etkili patlayıcı silahların kullanımı da dahil olmak üzere ayrım gözetmeyen saldırılardan kaçınarak, düşmanlıklar bağlamında sivillerin korunmasını sağlamak. İkincisi, ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılmasını sağlamak için idari süreçleri hızlandırmak da dahil olmak üzere engelsiz insani erişime izin vermek. Üçüncüsü, sivil toplum aktörleri de dahil olmak üzere insanları keyfi olarak tutuklamaktan ve gözaltına almaktan kaçınmak; ve dördüncüsü, faillerden bağımsız olarak tüm insan hakları ihlalleri ve suistimalleri için hesap verebilirliği sağlamak.” dedi.