Kültür Sanat Kaynak: COŞKUN ÇELİK 04.08.2024 08:13

Nevşehir Kültür Yolu Festivali tüm coşkusuyla başladı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin yedinci durağı Nevşehir oldu. Festival, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın katılımıyla Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi'nde başladı.
Nevşehir Kültür Yolu Festivali tüm coşkusuyla başladı

Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ikinci kez ev sahipliği yapan Nevşehir, 3-11 Ağustos tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 9 gün boyunca 40’a yakın noktada 500’den fazla etkinlik halkla buluşacak. 

Festival; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin de katılımıyla Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde başladı. Fotoğraf tutkunlarını buluşturan ödüllü FotoMaraton etkinliğinin başlangıcı da burada gerçekleştirildi.

 

Açılışta konuşma yapan Bakan Yardımcısı Yazgı, Nevşehir’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir memleket olduğunu belirterek,  “Aynı zamanda turizmimizin en önemli mihenk taşı olan bir ilimiz. Biz, Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde bugüne kadar binlerce insanımızla çok özel anlar paylaştık. 40 noktada 500 etkinlikle ve 1000 tane sanatçımızla 9 gün boyunca Nevşehirimizde, vatandaşlarımız, turistlerimiz aynı zamanda çevre illerden gelen değerli misafirlerimizle çok güzel anlar ve hatıralar paylaşacağımızı ümit ediyoruz” dedi.

 

Nevşehir Valisi Ali Fidan ise, 9 gün boyunca Nevşehir’de sanata yönelik birçok farklı etkinlik gerçekleştirileceğini ifade ederek, “Nevşehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin dünyaya açılan kapılarından birisi. Bu festivalde inşallah Nevşehir’in tanıtımına, turizmine önemli katkılar sağlayacak” diye konuştu.

 

Milletvekili Filiz Kılıç da son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başta Kapadokya olmak üzere tüm Türkiye’nin tanıtımı için çok değerli çalışmalar yaptığını vurgulayarak, “Kültür Yolu Festivalimiz de bunların baş tacı konumunda. Bu noktada bizi Türkiye’de ve dünyada tanımayan neredeyse kalmadı. Bundan sonrasında da bu tür festivallerin artarak, devam etmesini temenni ediyorum. Bunun halkın nezdinde de çok büyük bir karşılığı olduğunu ve özellikle hemşehrilerimin de bu festivallerden çok memnun kaldıklarını da ayrıca belirtmek istiyorum. Emeği geçenleri kutluyorum” açıklamalarında bulundu.

 

 

Yazgı ve beraberindeki heyet daha sonra, Eskizden Piksele “Anatolia Edition” dijital sanat sergisi, Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi “Naci El-Ali’den Hanzala”yı Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde ziyaret etti. Daha sonra ise heyet; Mustafa Paşa Elen Kilisesi’nde, Asaf Erdemli’nin “Zirvede Bir Efsane” sergisini, Güray Müze’de “Sabri Berkel Resim Sergisi”ni, Meryem Ana Kilisesi’nde, uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" veri heykelini yerinde deneyimledi. 

 

11 Ağustos'a kadar sürecek festival kapsamında, konser, sergi, atölye, söyleşi, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun 500’den fazla etkinlik düzenlenecek.