Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.07.2024 17:01 Güncelleme: 11.07.2024 17:03

"NATO'nun Ukrayna sorununda 'Çin sorumluluğu' iddiası mantıksız ve art niyetli"

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, NATO'nun Ukrayna sorununda "Çin sorumluluğu" iddiasının mantıksız ve art niyetli olduğu bildirildi.
"NATO'nun Ukrayna sorununda 'Çin sorumluluğu' iddiası mantıksız ve art niyetli"

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO’nun Ukrayna sorununda “Çin sorumluluğu” iddiasının mantıksız ve art niyetli olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian bugün düzenlenen basın toplantısında NATO Zirvesi’nde yayımlanan Washington Zirvesi Deklarasyonu’nu değerlendirdi.

Lin Jian, Washington Zirvesi Deklarasyonu’nun Soğuk Savaş zihniyeti ve kavgacı söylemlerle Asya-Pasifik bölgesinde gerginlik yaratmayı amaçladığına ve deklarasyonda yer alan Çin’le ilgili bölümlerin önyargı, karalama ve provaksyonla dolu olduğuna dikkat çekerek, Çin’in bundan büyük hoşnutsuzluk duyduğunu, buna kararlı bir şekilde karşı çıktığını ve NATO nezdinde ciddi girişimlerde bulunduğunu belirtti.

NATO’nun Ukrayna sorununda “Çin sorumluluğu” iddiasının mantıksız ve art niyetli olduğuna işaret eden Sözcü Lin şunları söyledi: “Çin’in Ukrayna krizinde sergilediği nesnel ve adil duruş ve bu konuda oynadığı yapıcı rol uluslararası toplum tarafından geniş çapta kabul görüyor. NATO, hiçbir kanıt olmadan, ABD tarafından uydurulan dezeformasyonları yaymaya devam ediyor, Çin'i açıkça karalıyor, Çin-AB ilişkilerini kışkırtıyor ve Çin-AB işbirliğini zedeliyor. Ukrayna krizinin bugüne kadar sürmesinin kimin yangına körükle gitmesinden kaynaklandığı apaçık. NATO’yu Ukrayna krizinin nedenlerini ve kendi davranışlarını gözden geçirerek, uluslararası toplumun adil talebine yanıt vermeye ve somut eylemlerle gerilimi yumuşamaya çağırıyoruz.” 

Sözcü Lin ayrıca NATO’ya Soğuk Savaş zihniyeti, bloklar arası zıtlaşma ve sıfır toplamlı oyun gibi demode konseptlerden vazgeçerek ve Çin’e yönelik yanlış algılarını düzelterek Çin’in içişlerine müdahale etme, Çin’in imajını karalama, Çin ile Avrupa’nın arasını açma ve Avrupa’dan sonra Asya’da kaos yaratma girişimlerine son verme çağrısında bulundu.