Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.06.2024 10:00 Güncelleme: 19.06.2024 10:26

Mekke'de sıcaklıkların 50 dereceyi aşması sonucu 550'den fazla hacı adayı yaşamını yitirdi

Mekke'de sıcaklıkların 50C'yi aşması nedeniyle, en az 320'si Mısırlı olmak üzere toplam 550'den fazla hacı adayı yaşamını yitirdi.
Mekke'de sıcaklıkların 50 dereceyi aşması sonucu 550'den fazla hacı adayı yaşamını yitirdi

Ölenlerin ve Suudi yetkililer 2 bin'den fazla kişinin sıcak stresi nedeniyle tedavi edildiğini bildirdi.

Arap diplomatlar, küçük bir kalabalık çarpışması sırasında ölümcül yaralar alan biri dışında "hepsi sıcak nedeniyle öldü" dedi ve toplam rakamın Mekke'nin Al-Muaisem mahallesindeki hastane morgundan geldiğini ekledi.

Diplomatlar, Salı günü Amman tarafından daha önce verilen 41 kişilik resmi rakamdan en az 60 Ürdünlünün öldüğünü söyledi.

Diplomatlar Mekke'nin en büyük morglarından biri olan Al-Muaisem'deki morgdaki toplam ölü sayısının 550 olduğunu belitti.

Salı günü erken saatlerde Mısır Dışişleri Bakanlığı Kahire'nin hac sırasında kaybolan Mısırlıları arama çalışmalarında Suudi yetkililerle işbirliği yaptığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "belirli sayıda ölüm" meydana geldiği belirtilirken, bunların arasında Mısırlıların olup olmadığı belirtilmedi.

Suudi yetkililer sıcak stresinden mustarip 2bin'den fazla hacıyı tedavi ettiklerini bildirdiler ancak Pazar gününden bu yana bu rakamı güncellemediler ve ölümler hakkında bilgi vermediler.

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir Suudi araştırmasına göre, hac ibadeti iklim değişikliğinden giderek daha fazla etkileniyor ve ibadetlerin yapıldığı bölgedeki sıcaklıklar her on yılda 0.4C artıyor.

Suudi ulusal meteoroloji merkezi, Pazartesi günü Mekke'deki Ulu Cami'de sıcaklıkların 51.8C'ye ulaştığını söyledi.