Eğitim Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.08.2024 18:00 Güncelleme: 03.08.2024 22:28

MEB: Becerilerin PISA yeterlik düzeyi ile ilişkilendirilmesi raporu yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programlarında Yer Alan Becerilerin PISA Yeterlik Düzeyleri ile İlişkilendirilmesi" raporu yayımlandı.
MEB: Becerilerin PISA yeterlik düzeyi ile ilişkilendirilmesi raporu yayımlandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla bütüncül bir model anlayışıyla hazırlanan öğretim programlarından Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nın PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeyleri ile ilişkilendirilmesi çalışması, öğretim programlarının uluslararası geçerliğinin ortaya konulması amacıyla yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından nitel bir çalışma olarak tasarlanan araştırmada, betimsel tarama modeli tercih edildi. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanıldı.

Araştırmanın amacı doğrultusunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nda yer alan kavramsal ve alan becerileri ile PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeylerinin içeriksel ve yapısal özellikleri temel alındı.

Verilerin okunması ve sınıflandırılması aşamalarına bağlı olarak yorumlama aşamasında iki veri kaynağındaki içerikler ve aralarındaki ilişkiler yorumlanarak anlamlı hâle getirildi ve sonuçları değerlendirildi.