Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 08:00 Güncelleme: 27.08.2024 09:16

Macron sol koalisyondan bir başbakan belirlemeyi red ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron' un geçen ay yapılan erken seçimlerde en çok milletvekili çıkaran sol koalisyondan bir başbakan belirlemeyi reddetmesinin ardından Fransa yeni bir siyasi kaosa sürüklendi.
Macron sol koalisyondan bir başbakan belirlemeyi red ediyor

Macron, istişarelerin, Ulusal Meclis'i kabaca eşit üç bloğa (sol, merkez ve aşırı sağ) bölen seçimlerin neden olduğu siyasi çıkmazı kıracağını umuyordu.

Çıkmazı kırmak ve partiler üstü bir başbakan atayabilmek için parti ve parlamento liderleriyle iki gün süren görüşmelerin ardından Macron'un Yeni Halk Cephesi'nin adayını seçmeme kararı öfke ve görevden alma tehditleriyle karşılandı.

Pazartesi akşamı yapılan açıklamada Elysée, Cuma günü ve gün boyunca yapılan görüşmeleri “adil, samimi ve faydalı” olarak nitelendirdi ancak uygulanabilir bir çözüme ulaşılamadığını söyledi.

Macron kararını açıklarken sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) tarafından kurulacak bir hükümetin  derhal güvensizlik oyu almasına ve hükümetin düşmesine yol açacağını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir hükümet derhal 350'den fazla milletvekilinin çoğunluğuna sahip olacak ve etkin bir şekilde hareket etmesini engelleyecektir. İstişare edilen siyasi liderler tarafından ifade edilen görüşler ışığında, ülkemizin kurumsal istikrarı bu seçeneğin takip edilmemesi gerektiği anlamına geliyor.”

Macron, parti liderleri ve kıdemli siyasetçilerle Salı günü yeni bir istişare turunun başlayacağını duyurdu.

Açıklamada, “Fransız halkının beklentilerinin yüksek olduğu Beşinci Cumhuriyet'in bu eşi benzeri görülmemiş döneminde, Cumhurbaşkanı tüm siyasi liderleri sorumluluk ruhu sergileyerek duruma ayak uydurmaya çağırıyor” denildi.