Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.07.2024 19:00 Güncelleme: 12.07.2024 17:26

Macaristan: NATO'nun, Çin karşıtı bir blok haline gelmemesi gerekir

Brüksel, 11 Temmuz (Hibya) – Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó Çarşamba günü Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, NATO'nun, Çin karşıtı bir blok haline gelmemesi gerektiğini, rekabet yerine karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine ihtiyacın olduğunu söyledi.
Macaristan: NATO'nun, Çin karşıtı bir blok haline gelmemesi gerekir

"Çin ile Avrupa arasında ya da Çin ile Macaristan arasında sistem rekabeti yaratacak herhangi bir rekabete girmedik, girmek de istemiyoruz" dedi.

Szijjártó, hükümetinin rekabetten ziyade karşılıklı fayda sağlayan işbirliğiyle ilgilendiğinin altını çizdi. ''Avrupalı üreticiler Güney Koreli ve Çinli elektrikli bataryalara tamamen bağımlı hale geldiğinden, bu sadece mümkün değil, aynı zamanda otomotiv devrimi nedeniyle gereklidir.'' dedi.

Bakan, Ukrayna'daki savaşın en ciddi sonuçlarından birinin dünyanın yeniden bloklar oluşturmaya doğru gitmesi olduğunu ve bunun her zaman Doğu-Batı çatışmasının içinde kalmış olan Orta Avrupa için özellikle kötü bir haber olduğunu söyledi.

Brüksel'deki toplantıda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in Ukrayna'daki savaşta Rusya'yı askeri olarak desteklemesinin tarihi bir hata olacağını ve derin sonuçlar doğuracağını söylemişti.

Stoltenberg, "Çin'in Rusya'nın saldırganlığını kınamayı reddettiğini, Rus propagandasını yinelediğini ve Rus ekonomisini desteklediğini, aynı zamanda birlikte Pasifik'teki askeri faaliyetlerini arttırdıklarını" belirtmişti.