Güncel - Yaşam Kaynak: Özlem BABACAN 28.07.2024 11:38

Lenzing, Dünya Doğa Koruma Günü'nde Sorumlu Üretim Yöntemlerine Dikkat Çekiyor

İçinde bulunduğumuz çağın en önemli sorunlarının başında küresel iklim değişikliği geliyor. Sebep olduğu yüksek karbon salınımı nedeniyle tekstil sektörü, çevreyi en çok etkileyen sektörlerin başında geliyor.
Lenzing, Dünya Doğa Koruma Günü'nde Sorumlu Üretim Yöntemlerine Dikkat Çekiyor

Yaşanan bu gelişmeler, küresel çapta doğaya saygılı  üretim yöntemlerine olan ihtiyacı artırıyor. Tekstil sektöründe sorumlu üretim yöntemleriyle[1]tanınan dünyanın önde gelen selülozik elyaf üreticisi Lenzing Grubu, 28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü’nde çevreye duyarlı üretim ve bilinçli tüketimin önemine dikkat çekiyor. 

 

Lenzing’in sorumlu üretim alanındaki örnek çalışmaları, endüstride bir dönüm noktasını teşkil ediyor. Lenzing elyafları, sertifikalı ve kontrollü ağaç kaynaklarından elde ediliyor ve çevreye karşı sorumlu süreçlerle[2] üretiliyor. Lenzing’in çevreye duyarlı elyafları, yaşam döngüleri boyunca yüksek çevre standartlarını karşılayan ürünlere verilen çevresel mükemmellik etiketi olan AB Ecolabel (lisans no. AT/016/001) sertifikasına sahip bulunuyor.

 

Su ve boyamada etkili süreçler çevre dostu üretimi destekliyor

Tekstil sektörünün çevresel etkiler açısından en önemli sorunlardan birini su kullanımı oluşturuyor. Lenzing’in elyaf markası TENCEL™, Lyocell ve Modal elyaflarla konvansiyonel pamuk üretimine kıyasla yüzde 85 daha az su tüketilmesini sağlayan yöntemlerle  üretiliyor. Bu yöntemle Lenzing, sadece üretim aşamasında değil, öncesinde de suyun etkin bir şekilde kullanılmasını destekliyor.

 

Boyama yöntemleri de tekstil sektöründe çevreye olumsuz etkisi ile biliniyor. 

LENZING™ ECOVERO™ Black ürünüyle diğer kumaşlara göre yüzde 50 daha az enerji ve su harcamanın yanı sıra renk pigmentlerinin üretim aşamasında elyaf çözeltisinin içine katılması sayesinde ek boyama adımlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak hem su kullanımını azaltıyor hem de kumaşa daha çevreci bir özellik katıyor.

 

Sürdürülebilirlik Raporu ile olumlu değişime teşvik ediyor 

Tekstilin çevreye olan zararlarında bir diğer etkiyi ise tekstil atıkları oluşturuyor. 

Lenzing, küresel tekstil atığı sorununa ekonomik olarak uygulanabilir ve ölçeklenebilir çözümler sağlamak için 2021 yılından bu yana İsveçli kağıt hamuru üreticisi Södra ile birlikte kullanılmış tekstil ürünlerinin endüstriyel ölçekte geri dönüştürülmesine yönelik yeni süreçler geliştirmeye çabalıyor.

 

Lenzing, sorumlu üretim alanında yaptığı bu çalışmalarla 2023 yılı faaliyet raporunu ilk kez Sürdürülebilirlik Raporu ile birlikte yayımladı. "Katılmaya hazır mısınız?" başlığı ile yayımlanan rapor ile Lenzing, tüm müşterilerini ve paydaşlarını, tekstil ve dokusuz yüzey endüstrilerini yenilemek ve olumlu bir değişim yaratmak için güçlerini birleştirmeye davet etti. Rapora göre Lenzing, mutlak sera gazı emisyonlarını yüzde 19[3] ve havaya spesifik sülfür emisyonlarını yüzde 58 [4] azaltarak sürdürülebilirlik ve iklim hedeflerine ulaşma konusunda ilerleme kaydetti. 

 

Çevreye karşı duyarlı yatırımlarıyla Lenzing, bilimsel olarak onaylanmış net sıfır hedefine sahip ilk rejenere selülozik elyaf üreticisi konumunda bulunuyor. Şirket, tekstil sektöründe karbon ayak izini düşüren çevreci yaklaşımlara yatırım yapmaya ve sektörü teşvik edecek çözümler geliştirmeye devam ediyor.