Halkbank web
Ekonomi Kaynak: ASLIHAN AKDAĞ TÜRKER 31.08.2024 14:00 Güncelleme: 29.08.2024 15:41

Kuyaş'ın maden arama faaliyetleri

Kuyaş Yatırım A.Ş, maden arama faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.
Kuyaş'ın maden arama faaliyetleri

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklama şöyle:

''Kuyaş Yatırım A.Ş'ye ait arama ruhsatlı sahalarda saha geliştirme çalışmaları başlatılmıştır. Geçmiş yıllarda yapılan yüzeysel çalışmalar neticesinde ilk öncelik olarak 1 ruhsat hedef alınmıştır. Maden yataklanmasının araştırılması çalışmalarında 5 noktada 450 metre sondaj yapılmıştır. Sondajlar neticesinde yapılan analizlerde silisleşme tenör değerleri (SiO2) yüzde 80-94 arası ölçülmüştür. Yüksek silis içeriğinin kuvartz kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Bu değerle demir, mangan (yüzde 3-4)  maden yataklanmaları (oluşumları) da tespit edilmiş olup, detay çalışmalarıyla hem rezerv hem de yataklanmadaki yoğunluğunun artabileceği düşünülmektedir.

Ayrıca analiz sonuçlarında bakır (azurit bakır yataklanması)  içeriği yüzde 0.35 olarak ölçülmüştür. Bu sonuçla detay çalışmaların yapılması konusunda olumlu değer olarak düşünülmektedir. Bunun endüstriyel kullanıma uygunluğu değerlendirilecektir. Mangan cevherleşmesine ilişkin çalışmalar da derinleştirilecektir.

Bu çalışmalarda 365 kilometrekarelik alanda detay jeolojik etüd (jeoloji revizyonu) çalışması yapılacaktır. 1/10 000 ölçekli jeoloji haritası yapılacaktır. Maden jeolojisi, jeofizik ve sondaj yeri belirleme çalışmaları tamamlanacaktır. Jeolojik değerlendirmeleri takiben İhtiyaç duyulması halinde jeofizik ve elektrik tomografi çalışmaları yürütülecektir. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte yeni sondaj lokasyonlarının belirlenmesi ve sahada maden arama çalışmalarının genişletilmesi hedeflenmektedir. Ekipler sahada karot  çalışmalarına başlamış olup, alınan karot numunelerinin analizleri çıktıkça kamuoyuyla paylaşılacaktır.''