Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.09.2024 13:00 Güncelleme: 13.09.2024 15:21

ECB faiz indiriminin ardından Avrupa piyasaları yükseldi

Yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirim kararını ve bunun gelecekteki para politikası üzerindeki etkisini sindirmeye devam etmesiyle Avrupa hisse senetleri Cuma günü yükseldi.
ECB faiz indiriminin ardından Avrupa piyasaları yükseldi

Pan-Avrupa Stoxx 600, tüm sektörlerin ve büyük borsaların pozitif bölgede işlem görmesiyle saat 10:13 (TSİ) dolayında yüzde 0,35 artıdaydı. Otomotiv sektörü yüzde 1,17 artışla kazançlara öncülük ederken, inşaat ve malzeme hisseleri de yüzde 0,8 arttı.

Fransız finansal hizmetler firması Worldline'ın hisseleri, CEO'sunun ayrıldığını duyurmasının ve “yavaşlayan ticaret koşulları” nedeniyle tüm yıl beklentilerinde ayarlama yapmasının ardından yüzde 16'dan fazla düştü.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü beklendiği gibi faiz oranlarını düşürerek bu yılki ikinci 25 baz puanlık indirimine imza attı ve temel faiz oranını yüzde 3,5'e çekti.

Politika yapıcılar para politikasının gidişatı hakkında çok az bilgi verdi, ancak Başkan Christine Lagarde bankanın “belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunmadığını” söyledi.

ECB'nin toplantısı, ABD Merkez Bankası'nın 17-18 Eylül'de yapacağı ve kendi faiz indirim döngüsünü başlatmasının beklendiği toplantıdan sadece birkaç gün önce gerçekleşecek.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500'ün üst üste dördüncü seansını kazanmasının ardından gece boyunca çok az değişiklik gösterdi.

Asya-Pasifik piyasaları ise Çin anakara piyasalarının altı yılın en düşük seviyesinden toparlanması ve Avustralya piyasalarının tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmasıyla karışık bir seyir izledi.

Avrupa'da ise Cuma günü Fransa'dan enflasyon verileri açıklanacak. Kurumsal bilanço yok.