Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 03:00 Güncelleme: 23.08.2024 07:15

Avrupa piyasaları Fed'in Eylül'de faiz indirimi işaretiyle yükseldi

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarının gelecekteki seyrine ilişkin son yorumlarını sindirirken Avrupa hisse senetleri Perşembe günü yükseldi.
Avrupa piyasaları Fed'in Eylül'de faiz indirimi işaretiyle yükseldi

Pan-Avrupa Stoxx 600 Endeksi yüzde 0,5 yükselirken, tüm büyük borsalar ve çoğu sektör artıdaydı. Perakende hisseleri yüzde 1,3 artarken, madencilik hisseleri yüzde 1,1 düştü.

Bu arada İngiliz Sterlini, yeni verilerin Birleşik Krallık iş faaliyetlerinde artış olduğunu göstermesinin ardından 13 ayın en yüksek seviyesi olan 1,3127 dolara sıçradı. Sterlin, Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 1,3119 dolardan işlem görüyordu.

Euro Bölgesi için ilgili PMI verileri de, ücret artışının azalmasına rağmen ay boyunca iş faaliyetlerinde bir artış gösterdi ve Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayında olası bir faiz indiriminin önünü açtı.

ECB'nin Perşembe günü açıklanan son toplantısının tutanakları, politika yapıcıların Temmuz ayında faiz oranlarını düşürmek için acele etmediklerini, ancak Eylül ayını daha fazla gevşemeyi değerlendirmek için bir sonraki en iyi fırsat olarak gördüklerini gösterdi.

Çarşamba günü açıklanan Fed tutanakları da yetkililerin Temmuz toplantısında uzun zamandır beklenen faiz indirimine yaklaştığını gösterdi. Katılımcıların büyük çoğunluğu, verilerin “beklendiği gibi gelmeye devam etmesi” halinde Eylül ayında bir indirimin “muhtemel” olduğu konusunda hemfikirdi.

Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşmayı beklerken ABD hisse senetleri Perşembe günü erken saatlerde sıkıntı yaşadı.

Asya'da ise yatırımcılar Avustralya ve Japonya'dan gelen ticari faaliyet verilerini sindirirken ve Hindistan'dan gelecek PMI rakamlarını beklerken piyasalar karışık seyretti.