Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.04.2024 10:00 Güncelleme: 19.04.2024 12:35

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda, Fed'in faiz indirimlerine yakın zamanda başlamayacağına yönelik beklentiler nedeniyle hafta boyunca negatif görünüm korundu
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel piyasalarda, Fed’in faiz indirimlerine yakın zamanda başlamayacağına yönelik beklentiler nedeniyle hafta boyunca negatif görünüm korundu

Küresel piyasalarda bu haftanın ana temasını, Fed’in faiz politikasına yönelik belirsizlikler, İran’ın İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ve İsrail’in olası bir misilleme yapma ihtimali oluşturdu. Bu sabah İsrail'in İran topraklarına yönelik bir misilleme saldırısı düzenlediği haberleri yer alıyor. Diğer yandan, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin enflasyon endişelerinin güçlü kalmasına neden olan sinyalleri piyasalarda risk iştahını düşürdü. Bu hafta Fed yetkililerinden gelen açıklamalar da yönlendirici oldu. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Jerome Powell hafta ortasında yaptığı açıklamada, enflasyon göstergelerinde yaşanan sürpriz yükselişin ardından bir söylem değişikliğine giderek, faizi düşürmek için öngörülenden daha uzun süre bekleneceğinin sinyalini vermişti. Dün akşam bazı Fed yetkililerinin de açıklamaları takip edildi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yıl sonuna kadar faiz indirimi olmayabileceğini söyledi. Bostic enflasyonun %2’lik hedefe doğru ilerlediğini ancak düşüş sürecinin beklenenden yavaş olabileceğini dile getirdi. New York Fed Başkanı John Williams ise ekonominin gücü göz önüne alındığında kesinlikle faiz oranlarını düşürme konusunda acil bir ihtiyaç görmediğini söyledi. Önünde sonunda faiz oranlarının bir noktada düşürüleceğini belirten Williams, bunun zamanlamasının ekonomi tarafından belirleneceğini kaydetti. Piyasalarda bu yıl için 1 veya 2 faiz indirimi fiyatlanıyor. Fed yetkilileri geçen ayki projeksiyonlarında bu yıl için 3 faiz indirimi beklediklerini açıklamıştı.

Makro veri cephesinde, ABD’de Mart ayına ilişkin ikinci el konut satış verileri takip edildi. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, Mart’ta mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %4,3 azalarak 4,19 milyona geriledi. İkinci el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi 4,2 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. İkinci el konut satışları, Şubat’ta %9,5 artışla 4,38 milyon olarak kaydedilmişti. Ülkede ikinci el konut satışları, Mart’ta geçen yılın aynı ayına göre de %3,7 azaldı.

Bu gelişmelerle, ABD piyasaları dün karışık bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,22 düşüşle 5.011,12, Nasdaq endeksi %0,52 düşüşle 15.601,50 seviyelerinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi %0,06 yükselişle 37.775,38 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları dün pozitif bir görünüm sergiledi. DAX endeksi %0,45 yükselişle 17.850,81, CAC 40 endeksi %0,52 yükselişle 8.023,26 ve FTSE 100 endeksi %0,37 yükselişle 7.877,05 ve Euro Stoxx 50 endeksi %0,47 yükselişle 4.937,45, seviyesinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,55 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,92 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 18,00 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları bu sabah İsrail-İran geriliminin tırmanmasıyla negatif bir seyir izliyor. Hang Seng endeksinde %1,25, Nikkei 225 endeksinde %2,30, Shanghai endeksinde %0,40 ve Kospi endeksinde %1,76 düşüşler izleniyor.

ABD vadelilerinde de satış eğilimi ön planda. Bugün ABD ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak makroekonomik veri bulunmuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü ABD’de Mart ayına yönelik Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat’ta 0,05 olarak gerçekleşmişti. Euro

Bölgesi’nde ise aynı gün Nisan ayına yönelik Tüketici Güveni öncü verisi takip edilecek. Mart’ta -14,9 olarak gerçekleşen Tüketici Güveni verisinin Nisan’da -14,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım