Seyahat - Turizm Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 17:00 Güncelleme: 02.09.2024 21:25

Kaşgar Antik Kenti: Tarih ve Kültürün hazinesi

CGTN Yazarı Chen Ting Yao, Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin güneyindeki Kaşgar kentinin merkezinde yer alan Kaşgar Antik Kenti'nin, Orta Asya'nın en eski ve en iyi korunmuş kentlerinden biri olduğunu belirtti.
Kaşgar Antik Kenti: Tarih ve Kültürün hazinesi

CGTN Yazarı Chen Ting Yao, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin güneyindeki Kaşgar kentinin merkezinde yer alan Kaşgar Antik Kenti'nin, Orta Asya’nın en eski ve en iyi korunmuş kentlerinden biri olduğunu belirtti.

Kaşgar Antik Kenti'nin, Güneyde Renmin Yolu, kuzeyde Semen Yolu ve Yavağ Yolu, batıda Ümlekşah Yolu ve doğuda Tuman Nehri Manzara Kuşağı’na kadar yaklaşık 3,6 kilometrekarelik bir alanı kapsadığından bahseden  Chen Ting Yao, "Bu antik kent sadece zengin bir tarihe sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda farklı kültürleri de harmanlıyor, Xinjiang’a gelen her turist için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir." dedi.

Uzun tarihi ve kültürel birikimi

CGTN Yazarı Chen Ting Yao, 2 bin 100 yıldan uzun tarihi geçmişe sahip olan Kaşgar Antik Kenti'nin, üç büyük dinin ve dört büyük medeniyetin kesiştiği bir yerdi olduğunu anımsatarak, "Bu antik kent, kadim İpek Yolu’nun refahına, iniş ve çıkışına tanıklık etmiş. Çin ile Batı ülkeleri arasında ulaşım ve mal dağıtım merkezi olmasından dolayı, “Beş sınır kapısından sekiz komşu ülkeyle bağlanır, İpek Yolu’yla Avrasya’ya ulaşılır” denir. Nesilden nesile aktarılan bir tarihi olan antik kentteki her duvar, insan medeniyetinin değerli bir hazinesidir." açıklamasını yaptı.

Kaşgar’a özgü manzaralar ve mimari özellikler

Kaşgar Antik Kenti’nin benzersiz görünüşü, çapraz geçişli sokakları, dağınık binaların yüksekliği, şu ana kadar tamamıyla iyi korunmuş, labirenti andıran kent bloğu olduğunu ifade eden CGTN Yazarı Chen Ting Yao, "Buradaki binalar çoğunlukla toprak sarısı rengindedir ve çoğu ham toprak malzemelerle inşa edilmiş olup benzersiz bir ham toprak bina grubu oluşturur. Antik kentte yürürken, sanki zamanda yolculuk yaparak dönemin hareketli ticaret merkezine geri dönmüş gibi hissedebilirsiniz." dedi.

Turizm kaynaklarını ve kültürel faaliyetleri zenginleştirmek

Chen Ting Yao, Kaşgar Antik Kenti'nin, jeokültürel manzaralar, su manzarası, kalıntılar, mimari tesisler, kültürel faaliyetler, turizm ürünleri dahil olmak üzere zengin turizm kaynaklarına sahip olduğunun altını çizerek "Turistler geleneksel Uygur el sanatlarının yapım sürecine tanıklık edebilir ve ızgara çörekler, etli çorba ve Uygur Pilavı vb. otantik Uygur lezzetlerini tadabilirler. Ayrıca antik kentte ahşap çarşı, demir çarşı, Uygur ilaç çarşısı gibi alışveriş yapmayı ve yerel kültürü deneyimlemeyi sağlayan çok sayıda çarşı bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Somut olmayan kültürel miraslar ve ulusal gelenekler

CGTN Yazarı Chen Ting Yao, şöyle devam etti:

"Kaşgar’ın Antik Kenti, Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine alınan Uygur On İki Makam, kil çanak çömleği gibi çok sayıda somut olmayan kültürel mirasa sahiptir. Bu somut olmayan kültürel miras öğeleri, yalnızca Uygur halkının bilgeliğini ve yaratıcılığını göstermekle kalmaz, aynı zamanda zengin ulusal kültürü de miras alır. Antik kentte turistler harika ulusal şarkı ve dans gösterilerinin keyfini çıkarabilir ve ulusal geleneklere bizzat tanıklık edebilirler."

Din kültür ve Simgesel Yapılar

Kaşgar’ın Antik Kenti’nde bulunan Edigah Camisinin, koyu etnik tarz ile İslam dininin öğretilerine uygun olarak doğanın ve çevrenin korunmasını simgeleyen yeşille süslenmişken aynı zamanda da ülke genelinde en büyük camilerden biri konumunda olduğunu belirten Chen Ting Yao, "Her gün çok sayıda Müslüman vatandaş burada namaz kılarken, Cuma günleri namaz kılanlarının sayısı beş veya altı bine yaklaşır. Ziyaretçiler, caminin dışına taşan cemaatin  namaz kılmasına tanık olabilir ve bu  dini atmosferi hissedebilirler. Ayrıca Antik Kentte, Eski Şehir’in Doğu Kapısı ve asırlık çayevi gibi turistler tarafından kaçırılmaması gereken çok sayıda dini yapı ve sembol nitelikli bina bulunmaktadır." dedi.